3 C
Vinkovci
Subota, 20. travnja 2024.

Subotom u kazalištu: besplatna izvedba predstave Duet za jednog

Više od autora

- vl promo-

S ciljem senzibilizacije javnosti, MS Tim Hrvatska Vinkovčanima poklanja besplatnu izvedbu predstave “Duet za jednog”. Prvu hrvatsku predstavu na temu borbe protiv multiple skleroze, možete pogledati na daskama Gradskog kazališta “Joza Ivakić” VEČERAS s početkom u 19:30 sati.

“Duet” je nastao prema dramskom tekstu Toma Kempinskog, poznatog britanskog dramaturga, a od svoje praizvedbe, davne 1980. godine, osvojio je publiku diljem svijeta. Krenuvši s londonskog Bush Theatre, preko uspjeha na West Endu i Broadwayu pa i filmske ekranizacije s Julie Andrews u ulozi glavne junakinje, pronašao je put do hrvatske publike. Domaća inačica ove uspješnice nastala je u produkciji umjetničke organizacije Točke na i te Ane Vilenice, pod redateljskom palicom Ive Srnec te s Anom Vilenicom i Tomislavom Krstanovićem u glavnim ulogama.

Priča je nadahnuta životom slavne čelistice Jaqueline Du Pre, koja se u 28. godini zbog multiple skleroze oprašta od svirki i nastupa.

Kada počnete razgovarati s ljudima koji imaju multiplu sklerozu, počnete shvaćati da broj oboljelih u Hrvatskoj jako raste. Je li to zato što se više zna o bolesti ili što ljudi nezdravo žive, doista ne znam, ali to plaši. I još jedna stvar koja plaši je činjenica da je multipla skleroza bolest mlađih ljudi, a trenutno nema lijeka za nju“, upozorila je Vilenica.Ana utjelovljuje lik Stephanie Abrahams, mladu oboljelu violinistkinju koja se nastoji izboriti s depresijom koja joj se javlja kao posljedica bolesti. U tome joj pomaže psihijatar dr. Feldmann, a kroz seanse, radnja prati napredak samosažaljive Stephanie suočene s činjenicom da je fizički bolest neupitno vodi u smrt, ali uz stručno vodstvo psihijatra, odlučuje raskrčiti sebi prolaz prema psihičkom iscjeljenju – jer, unatoč činjenici što je žrtva, shvaća da je pred njom pa tako i pred svima nama odluka, hoćemo li ili ne zaigrati tu ulogu.

Predstava progovara o potrebi duhovnog iscjeljenja, a mi živimo u vremenu kada se najmanje bavimo svojom dušom jer smo opterećeni svakodnevnim stvarima. Zato mislim da je predstava dobar podsjetnik, upozorava publiku da se okrene sebi, svojim strahovima i problemima, da griješe i tako se pokrenu s mrtve točke s ciljem da sami sebi omoguće ljepši život. “Duet za jednog” na toj razini komunicira s publikom“, istaknula je glumica.

Ana je domaćoj publici poznata od prije, kada je nastupala s Teatrom Gavran, a nakon “Dueta” vraća se sljedećeg tjedna u Vinkovce s predstavom “Tko je ubio Zvonka Bušića?”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno