Željko Krnjajić i Milan Devčić oslobođeni su optužbi za pokolj u minskom polju u Lovasu tijekom listopada 1991.godine, a ostalima su smanjene kazne. Odlučio je tako Prizivni sud u Beogradu nakon ponovljenog postupka u suđenju za ratni zločin u Lovasu preinačivši presudu Višeg suda u Beogradu.

Prizivni sud osudio je Sašu Stojanovića na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, Darka Perića i Radovana Vlajkovića na kazne zatvora od po četiri godine, a Radisava Josipovića, Jovana Dimitrijevića i Zorana Kosijera na kazne zatvora u trajanju od po tri godine, referira se u priopćenju za javnost Fond za humanitarno pravo, a prenosi portal Press032.

Mišljenja su kako nije bilo mjesta oslobađanju od optužbe Krnjajića i Devčića. Izrečene kazne ocjenjuju preniskima u odnosu na težinu zločina koji je počinjen.
„Nije bilo temelja petorici osuđenih ublažiti kazne ispod zakonskog minimuma, jer su osuđeni za sudjelovanje u zločinu u kojem je, u minskom polju, smrtno stradalo 19, a ranjeno 12 civila, ističu iz Fonda za humanitarno pravo. Ovo je jedan od najsloženijih i najsveobuhvatnijih postupaka za ratne zločine koji se vodio pred domaćim pravosuđem jer je obuhvaćao veliki broj optuženih koji su pripadali različitim oružanim formacijama, više različitih događaja, veliki broj žrtava, od kojih je 69 stradalih i blizu 200 svjedoka“, navodi FHP. Dodaju i kako je, nakon 12 godina suđenja, postupak pravosnažno okončan na način da je uloga JNA, koja je bila najodgovornija za stradanje civila u Lovasu, svedena na minimum, a svi njeni pripadnici osuđeni na kazne zatvora ispod zakonskog minimuma.
„Od početka ovog postupka, odnosno još u fazi istrage, postojali su brojni i nepobitni dokazi koji ukazuju na odgovornost „komandanta Druge proleterske gardijske mehanizirane brigade JNA”, pukovnika Dušana Lončara, koji je izdao naredbu za napad na Lovas, u kojoj je, između ostalog naređeno, da se Lovas „očisti od neprijateljski nastrojenog stanovništva.”
U Lovasu su, na dan pada, ubijena 22 civila. Međutim Tužiteljstvo za ratne zločine do danas nije procesuiralo ni Dušana Lončara, niti bilo koga od pripadnika JNA u liniji zapovijedanja. Protiv Lončara je FHP, povodom ovog događaja, još 2016. godine tom tužiteljstvu podnio kaznenu prijavu, po kojoj do danas nije postupljeno iako je FHP uputio više zahtjeva za postupanje po ovoj prijavi i dostavio sve raspoložive dokaze“, navodi se u priopćenju ove organizacije.

Odmah su reagirali iz Općine Lovas izražavajući najdublji protest ovom šokantnom presudom, rekla je načelnica Tanja Cirba, nazvavši postupak sramotnim i poražavajućim. Činjenica smanjenja žrtava za koje se sudilo i odugovlačenje procesa čak 14 godina, predstavlja najbolniju točku svim Lovaščanima, naročito obiteljima stradalnika, ističe, između ostalog Cirba.