28 C
Vinkovci
Utorak, 23. srpnja 2024.

Susret Mire Gavrana s vinkovačkim matičarima i prijateljima Matice hrvatske

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Na poziv Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima jučer je u Vinkovcima gostovao književnik i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran. Nakon susreta s učenicima trećih razreda u Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića, sinoć je u dvorani OMH u Vinkovcima održan i susret s građanstvom.

Drago nam je što imamo prigodu ugostiti predsjednika Matice hrvatske, velikog hrvatskog književnika, svjetski poznatog dramaturga i pisca Miru Gavrana. Kada u našu sredinu dođe netko od hrvatskih velikana to je poseban događaj, a posebice netko kao Miro Gavran čija su djela prevedena na četrdeset svjetskih jezika i jedini je živući pisac koji ima svoj festival drame, Gavranfest, koji je europski i do sada se izvodio u pet država. Uz sve to uvijek je bio i ostao skroman i jednostavan čovjek“, istaknuo je Dražen Švagelj, predsjednik OMH u Vinkovcima.

Susret, kojemu je nazočio velik broj matičara i prijatelja Matice hrvatske, započeo je predstavljanjem Gavranove zadnje objavljene knjige, poeme “Obrana Jeruzalema” (Stilus, 2022.), čije je četvrto pjevanje ovom prilikom pročitala Snježana Kraljević.

“Obrana Jeruzalema” književni je tekst koji samo uvjetno možemo nazvati poemom, kazala je predstavljajući knjigu Višnjica Sorčik.

Možda bi mu bolje odgovarao naziv putni tovaruš prema istoimenom djelu Ane Katarine Zrinski iako takav pojam književna teorija ne poznaje. Pa ipak, “Obrana Jeruzalema” može biti naš putni prijatelj u svim onim danima našeg putovanja kroz život u kojima se osjećamo nesretni i sami, u kojima smo napustili i bili napušteni, općenito bili u nesuglasju sa svijetom u kojemu živimo“, istaknula je Višnjica Sorčik.

“Obrana Jeruzalema” na stotinjak stranica donosi deset pjevanja, a nastala je iz potrebe da prokomentira svijet koji nas okružuje, kazao je autor. A komentar je to koji oštro upozorava i traži promjenu kroz povratak onomu čemu uči vjera.

Komentar je to onoga što je prolazila i Hrvatska i Europa i cijeli svijet zadnjih godina. Kada se čita, naoko je to kao veliki i mali proroci iz Biblije ili kao sveti Pavao iz Novog zavjeta. To je bio neki moj pokušaj da pokažem kako bi možda netko od tih proroka da je danas živ, komentirao ovu našu stvarnost. Ja sam to napisao za svoju dušu, a već treće izdanje koje je u najavi, govori o tome da je to publika u ovih nešto više od godinu dana jako lijepo prihvatila i očito su ljudi u tom mom pogledu na ovaj svijet pronašli neke svoje doživljaje tog istog svijeta“, istaknuo je Miro Gavran.

Miro Gavran jučer je u Vinkovcima prvi put bio u svojstvu predsjednika Matice hrvatske, pa je ovaj susret bio prilika i za razgovor o aktualnostima u tom kontekstu, posebice o Nacrtu zakona o javnoj uporabi hrvatskoga jezika, izrađenom pod okriljem Matice hrvatske.

Matica hrvatska postoji 181. godinu, a osnovana je zato da skrbi za hrvatski jezik, književnost, znanost i djelomično čak i za gospodarstvo. Beskrajno sam sretan da je u toj borbi za hrvatski jezik i književnost, koja traje od samih početaka, evo baš našem naraštaju pošlo za rukom da izradi Nacrt zakona o javnoj uporabi hrvatskoga jezika i da on bude upućen u proceduru. Znači, hrvatska Vlada je odlučila s tim ići prema Saboru i prvo čitanje očekuje se početkom srpnja, a najesen, nadam se, napokon ćemo i dobiti zakon“, kazao je Gavran.

Taj zakon, naglasio je, kao što mu i ime kaže, regulirat će isključivo javnu uporabu hrvatskog jezika.

Privatna komunikacija i umjetničko stvaralaštvo tu se, naravno, ni na koji način ne određuju, ali je doista jako važno za sve ljude, bez obzira na to u kojoj struci rade, da ono što je javna uporaba jezika bude na jedan dobar način određeno, da se o tome skrbimo i da njegujemo naš jezik jer to je ono što je bit naše kulture i našeg identiteta“, istaknuo je Miro Gavran.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno