“Uzmite slatki zalogajčić za Tinov prvi koračić”, humanitarna akcija za liječenje malog Vinkovčanina Tina Brankovića, planirana prije dva tjedna, prolongirana je za ovu nedjelju, 6. lipnja ispred Velike crkve u središtu grada od jutarnje mise u 9 sati pa nadalje.

Pod pokroviteljstvom župe sv. Euzebija i Poliona, građani mogu sudjelovati kupnjom slastica po principu jedan kolač jedna donacija, svatko prema svojim mogućnostima. Štand je osigurao Grad Vinkovci, a sva sredstva u svrhu su liječenja u inozemstvu. Do zaključenja teksta na donacijskom računu prikupljeno je gotovo 170 000 kuna. Potrebno je, procjenjuju, 750 000.

Tin Branković s nepunih osam mjeseci i dijagnozom artrogripoze čeka prvi pregled u njemačkom Arschau zakazan za 30. lipnja.

Foto: Stjepan Dubac

Javnost je senzibilizirana kada su djeca u pitanju, posebice ona koja boluju od teških i neizlječivih bolesti. Obitelj je tako ovih dana dobila snažnu potporu od alpinista Stjepana Dubca koji se popeo na Triglav, donijevši sa sobom na 2985 m nadmorske visine, Tinovu fotografiju uz poziv ljudima dobrog srca uključiti se u humanitarnu akciju koju roditelji komuniciraju kroz Facebook stranicu Put malog heroja Tina. Želja mu je da maleni jednoga dana prohoda te u njihovu društvu i on ‘prohajca’ hrvatskim i slovenskim gorama i planinama. Dubac je prethodno isto učinio usponom na Sljeme, Samoborsko gorje i Žumberak, propješačivši na stotine kilometara s istom nakanom.

Za to vrijeme Tin je na fizikalnim terapijama u koje je unazad dva tjedna uključena i Vojta terapija u Vukovaru. Nedavni doseg nogice do usta, majku Vitu ispunio je optimizmom. U slobodno vrijeme, češće je zarobljen u ortozama, svakodnevici oboljelih s ovako teškom dijagnozom. Roditelji vjeruju da je njegova rehabilitacija u najboljim rukama, no najteže tek predstoji. Operacije koljena, stopala, moguće i kukova, dani i mjeseci u gipsu.

Vojta terapija

Uz okove koji mu uvelike ograničavaju normalan rast i razvoj, Tin Branković nasmijana je i vedra bebica koja guguće radujući se crtićima za najmanje, istražuje i upoznaje svijet oko sebe i uživa u beskrajnoj ljubavi koje mu ne manjka, počevši od majke Vite, oca Josipa, sestrice Sare, bake i ostatka obitelji koji, iako nisu u Vinkovcima, priskaču u pomoć sa svih strana.