21 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Sutra počinje 12. izdanje Vukovar film festivala!

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

I ove godine u Vukovar stiže Vukovar film festival – festival podunavskih zemalja koji se održava krajem kolovoza, a koji svake godine okuplja veliki broj filmoljubaca. Dvanaesto izdanje Vukovar film festivala bit će održano u razdoblju od 23. do 26. kolovoza kada će se prikazati mnoštvo atraktivnih, nagrađivanih i kvalitetnih filmova. Na konferenciji za medije održanoj jučer u Vukovaru predstavljen je i cjelokupni program.

Tradicionalno, nagrada Zlatni šlep dijeli se u tri različite kategorije: za najbolji dugometražni igrani film, najbolji dokumentarni film i najbolji kratki igrani film, a o čijoj podjeli odlučuju dva tročlana žirija. Dvanaesti filmski festival u Vukovaru pod generalnim pokroviteljstvom Hrvatskog Telekoma otvara se domaćim uratkom, filmom „Za ona dobra stara vremena“ redatelja Eduarda Galića. Domaća publika će premijerno imati prilike vidjeti ga u četvrtak, 23. kolovoza na svečanom otvorenju festivala na kojem će prisustvovati i ekipa iz filma. Film se nalazi i u službenoj konkurenciji dugometražnih igranih filmova gdje mu društvo prave srpska znanstveno-fantastična drama „Ederlezi Rising“, njemačka drama „Ples između redova“ i rumunjski film „Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari“. Od ostalih filmova iz konkurencije dugometražnih filmova svakako treba izdvojiti i bugarsku dramu „Radiogram“ te hvaljeni njemački film „3 dana u Quiberonu“. Film „3 dana u Quiberonu“ bavi se poznatom njemačkom glumicom Romy Schneider, a njome se bavi i „Bijeg“ redatelja Vladimira Tintora koji predvodi službenu konkurenciju ovogodišnjih kratkih igranih filmova u kojoj se još nalaze i moldavijska drama „Cica maca“, rumunjski „Crna mantija“, dva austrijska uratka „Lacrimosa“ i „Oprostite tražim sobu za ping-pong i moju djevojku“ te tri hrvatska – „Nisam pio“, „Ulazak vlaka u stanicu“ i „Izlazak radnika iz tvornice“.

U konkurenciji dokumentarnih filmova nalaze se mađarski „Ultra“, srpski „Druga strana svega“, hrvatski „Živjeti, ploviti“, češki „Život u Batinim naseljima”, njemački „Izlaz“ te još dva hrvatska – „Uvik isto“ i „Varoški Amarcord: Tri pjevača malo jača“.

Ovogodišnji popratni program filmskog festivala u Vukovaru pojačan je za još jednu kategoriju – pobjednike Cannesa. Riječ je o četiri filma koji su ove godine osvojili glavne nagrade na ovom najprestižnijem filmskom festivalu u svijetu: „Obiteljske veze“, „Hladni rat“, „Dogman“ i „Izgaranje“.

U popratnom programu festivala očekuju nas i kategorije Europo, otvori se, Francuski fokus i Viking invazija, a jedna od atraktivnijih svakako je Europskih velikih četiri gdje će biri prikazan novi film Asghara Farhadija „Svi znaju sve“ s oskarovcima Javierom Bardemom i Penelope Cruz u glavnim ulogama, zatim „Na plaži Chesil“, njemački „Styx“ te talijanski „Sretni Lazzaro“.

Kao i prethodne dvije godine nastavlja se s uspješnim programom DokuTV – Odabrao Đelo Hadžiselimović u kojemu će biti prikazani komercijalni dokumentarni filmovi koji su jednako dobro prepoznati od strane publike, kritike i medija. Niti ove godine najmlađi neće ostati zakinuti budući će se svakoga dana u jutarnjim satima prikazivati animirani filmovi, a za posebne sladokusce pripremili smo i retrospektivu Charlesa Chaplina.

O najboljim filmovima festivala i ove godine odlučuju dva žirija u sastavu istaknutih filmskih profesionalaca. Žirijem za kratke i dugometražne igrane filmove predsjedaju istaknuta glumica Nela Kocsis, producent Nebojša Taraba i novinar Zlatko Gall, a stručni sud za dokumentarce daju nagrađivani njemački redatelj Benjamin Best, zapaženi filmski kritičar i voditelj programa kinoteke Vlado Ercegović te ugledni HRT-ov urednik i autor dokumentaraca Leon Rizmaul.

Za zabavni dio festivala ove godine zadužen je Ante Gelo Band koji u petak, 24. kolovoza nastupa s Jimmyjem Stanićem, a u subotu 25. kolovoza s Ivanom Rushaidat na šetnici u Vukovaru u centru grada. Za razliku od prethodnih godina u kojima je Zvonimir Rumboldt vodio radionice stop animacije, ove godine za sve zainteresirane cijelo vrijeme trajanja festivala vodit će radionicu jednominutnog filma snimljenog u jednom kadru.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno