- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Postupak mirenja između Vlade i školskih sindikata koji je počeo u ponedjeljak, nastavljen je danas i nakon četiri sata završio je neuspješno. Drugim riječima, propao je i drugi krug mirenja Vlade i školskih sindikata kad je riječ o povećanju koeficijenta složenosti poslova, pa sutra počinje štrajk u svim osnovnim i srednjim školama.

Prvi put bit će proveden cirkularno, što znači da će sutra štrajkati cijela Hrvatska, a onda svaki dan po nekoliko županija. U Vladi su odbacili njihov zahtjev za povećanje od 6,11%, ponudivši im 2% od 1. listopada te još 2% od 1. lipnja 2020..

“Vlada je u cijelosti odbila naše zahtjeve, ponudila je kroz dodatke povećanje dodatka od 2 posto od 1. listopada i 2 posto od 1. lipnja 2020. To je za sindikate neprihvatljivo i iz tog razloga mirenje je neuspješno završilo. Možemo najaviti da će sutra početi štrajk u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Bit će cirkularni štrajk, prvi dan, sutra, cijela Hrvatska će biti u štrajku, ostale dane će biti nekoliko županija iz oba sindikata zajedno“, istaknuo je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec te dodao kako očekuju odaziv svih članova i nečlanova i da će sutra cijeli sustav biti u blokadi.

Sutra se štrajka cijeli dan. Ujutro će se početkom smjene odraditi skupovi radnika, gdje će svi biti upoznati sa zahtjevima Sindikata i sa stavom Vlade, u školama ostaju štrajkaški odbori, a nastavnici i profesori ne moraju raditi, jer kad su u štrajku, rad se obustavlja. U osnovnim školama bit će osigurano i čuvanje manje djece i djece s poteškoćama u razvoju, ako nema nikoga drugoga tko se o njima u vrijeme štrajka može brinuti.

Štrajk će, dodaje Mihalinec, trajati do onog trenutka kada Vlada prihvati zahtjeve.

“Apeliram na roditelje da imaju razumijevanja za učitelje, da prihvate činjenicu da učitelji ne mogu biti najpotplaćenija karika u javnim službama, da pokažu razumijevanje i podrže naš štrajk. Ovo nije borba protiv učenika, ovaj štrajk nije borba protiv roditelja, nego za bolje obrazovanje, za našu budućnosti i budućnost naše djece. Ovaj štrajk prelazi u borbu za dostojanstvo u Republici Hrvatskoj“, rekla je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.

U nastavku postupka mirenja, Mihalinec i Šprem su na sastanku u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava razgovarali s ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je prije nekoliko dana kako su razgovori koje Vlada vodi s predstavnicima školskih sindikata otvoreni i dobre volje. Vladina je ponuda da od 1. listopada plaće porastu za dva posto, a onda da se nastave razgovori za iduću godinu, jer se mora vidjeti cjelokupna konstrukcija hrvatskog proračuna.