23 C
Vinkovci
Subota, 10. lipnja 2023.

Sutra pomičemo sat unatrag

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Ljetno računanje vremena u 2018. godini završava sutra, 28. listopada, tako što se poslije ponoći, u 03,00 sata kazaljke pomiču jedan sat unatrag te se vrijeme u 03,00 sata računa kao 02,00 sata. Time bi zadnji put trebali prijeći na zimsko računanje vremena, za čije se ukidanje izjasnio veliki broj građana Europske unije.

Temeljem on line ankete provedene u srpnju ove godine, na koju je odgovorilo 4,6 milijuna ljudi od kojih se više od 80 posto izjasnilo za ukidanje pomicanja satova na proljeće i jesen, a većina je bila za zadržavanje na ljetnom vremenu, Europska komisija je 12. rujna objavila prijedlog ukidanja polugodišnjeg pomicanja sata u EU. Sat bi zadnji put bio pomaknut u nedjelju 31. ožujka 2019. godine i to bi bilo posljednje obavezno pomicanje sata na ljetno računanje vremena. Do tada bi države članice trebale odlučiti hoće li nakon tog posljednjeg zajedničkog pomicanja sata, ostati na ljetnom vremenu ili će 27. listopada iduće godine sat opet pomaknuti na zimsko računanje te ga tako trajno ostaviti. Bez obzira na to kako se opredijele, nakon 27. listopada 2019. godine pomicanje sata više ne bi bilo moguće.


Kako bi prijedlog Komisije stupio na snagu na vrijeme, Europski parlament i Vijeće Europske unije trebaju ga usvojiti najkasnije do ožujka 2019. godine. Komisija potiče konzultacije na nacionalnoj i europskoj razini kako bi se osigurao koordinirani pristup među državama članicama. Zakonodavni prijedlog nastoji osigurati da se sve izmjene dogode na koordinirani način između susjednih država članica kako bi se zaštitilo pravilno funkcioniranje unutarnjeg tržišta i izbjegla fragmentacija. Hrvatska kao turistička zemlja, ističu naši eurozastupnici, kao i ministar turizma Gari Cappelli, zalagat će se za ljetno računanje vremena, jer sat vremena duži dan u ljeti puno znači u to vrijeme kada se ostvaruje glavnina turističkog prometa.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno