1 C
Vinkovci
Srijeda, 8. veljače 2023.

Sutra značajno poskupljuje gorivo?

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Sutra značajno poskupljuje gorivo. Portal Cijenegoriva.info objavio je neslužbene cijene prema kojima bi spremnik od 50 litara benzina mogao poskupiti 41 kunu, prosječni spremnik dizela 70 kuna, prosječni spremnik LPG-a moguće, bit će skuplji 9 kuna.

Print Scrn cijenegoriva.info

“Izgledno je da će sutra doći do novog povećanja cijena goriva, ali vjerujemo da bi s obzirom na današnju cijenu, da bi se ta cijena od idućeg tjedna trebala spustiti”, rekao večeras na press konferenciji premijer Andrej Plenković.

“Gledat ćemo da ponovo poduzimamo mjere, ako bude još povećanja”, kazao je.

Udruga Glas poduzetnika i Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika traže od Vlade hitne mjere pomoći za prijevoznike zbog novog poskupljenja goriva, a jedna od mjera koju predlažu je pomoći u iznosu od dvije kune po litri povrata trošarine.


Građani su ljuti jer su na svjetskim tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale oko 5 posto, nakon velikih oscilacija s obzirom na to da je, piše vecernji.hr, malo popustio strah trgovaca od poremećaja isporuka nafte iz Rusije zbog rata u Ukrajini i sankcija Zapada protiv Moskve.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 4,8 posto, na 112,67 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 5,7 posto, na 109,33 dolara. Nakon što su prethodnoga tjedna cijene skočile više od 20 posto, prošloga su osjetno popustile jer se tržište ponešto umirilo.

No, početak tjedna nije nagovještavao takav rasplet situacije, s obzirom na to da u ponedjeljak cijena barela na londonskom tržištu dosegnula 139 dolara, a na američkom 130 dolara, što su bile njihove najviše razine od 2008. godine. Bila je to posljedica strahovanja od poremećaja ruskog izvoza zbog sankcija koje su mnoge zemlje uvele nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Ekonomski analitičari tvrde da bi se tržište cijena nafte trebalo stabilizirati do kraja godine.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno