19 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 23. svibnja 2022.

Suzbijanje ambrozije odgovornost je cjelokupne zajednice

Više od autora

- vl promo-
Ambrozija je jednogodišnja biljka koju možemo prepoznati po tupo četverouglastoj razgranatoj stabljici obrasloj dlačicama i jajolikim dlakavim listovima, razdijeljenima poput pera. U našim krajevima niče u proljeće, uglavnom sredinom travnja, dok cvatnja započinje u srpnju i traje sve do početka jesenskog mraza.

Biljka doseže visinu i do 1,5 metara. Sadržava do 200 cvjetova i proizvodi 8 milijuna alergogenih peludnih zrnaca. K tome, oprašuje se vjetrom. Zbog sličnosti, ambroziju se može zamijeniti s divljim pelinom ili kadificom, koju pronalazimo u većini vrtova kao ukrasnu biljku.

U Republici Hrvatskoj trenutno je na snazi Naredba o poduzimanju mjera obaveznog uklanjanja ambrozije, a iste su si obavezni pridržavati svi vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta. Obveznici su dužni u više navrata sa svojih površina redovito uklanjati i suzbijati ambroziju tijekom vegetacijske sezone tekuće godine. Uz mehanički način uklanjanja ove štetne biljke, istu se može reducirati agrotehničkim mjerama njege poljoprivrednih kultura te kemijskim sredstvima, naravno onih herbicida koji imaju dozvolu za promet i primjenu u Hrvatskoj.

Nažalost u praksi to izgleda drukčije. Naime, zbog različitih razloga mnoga se zemljišta i vrtovi ne održavaju niti primjereno obrađuju te se tako ambrozija cijelu sezonu nezaustavljivo širi na neobrađenim dijelovima zemljišta.

Potrebne su i češće edukacije u organizaciji nadležnih institucija kako bi se stanovništvo upoznalo s ovom biljkom i naučilo je prepoznavati. Svaki pojedinac može pridonijeti uklanjanju prije negoli biljka prouzroči tegobe.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno