Prije nešto manje od dvije godine maturirao je u Srednjoj strukovnoj školi u Vinkovcima, a danas je šef kuhinje u Restoranu Levante u Velom Lošinju. 19-godišnji Ivan Divković pravi je dokaz da se vrijedan rad i trud itekako isplate, a svoju ljubav prema kuhanju vrlo rado prenosi i na druge.
Vinkovčanin Ivan Divković danas živi i radi na otoku Lošinju gdje je prvi put otišao 2017. godine kako bi odradio ljetnu praksu u tvrtki Jadranka turizam. Nakon završetka školovanja zaposlio se u spomenutoj tvrtki pod kojom djeluje 6 hotela i 11 restorana te vile i apartmani smješteni na najatraktivnijim lokacijama otoka Lošinja. Među njima je i Restoran Levante koji svakodnevno svojim posjetiteljima nudi vrhunsku hranu i ukusne delicije, a za koje je ponajviše zaslužan mladi Divković.
„Ljubav prema hrani i samoj kuhinji traje još od malih nogu, uvijek sam volio jesti i motati se po kuhinji dok je mama kuhala. Od tu je sve krenulo i smatram da svaki šef kuhinje ima jednu zajedničku stvar, a to je majka koja dobro kuha“, rekao nam je Ivan dodavši da voli spremati sva jela. Kako kaže, svaka namirnica je interesantna i zanimljiva na svoj način, a samim time predstavlja i određenu vrstu izazova.
Većinu svog dosadašnjeg znanja i iskustva stekao je radeći u ukupno 12 kuhinja koje pripadaju tvrtki Jadranka turizam, a nakon nepune dvije godine rada u toj tvrtki uspio je doći do pozicije šefa kuhinje. Točnije, na tu je poziciju došao 15. lipnja prošle godine. Ogroman je to uspjeh za jednog 19-godišnjaka, do kojega, napominje, nije bilo nimalo lako doći.
„Iza toga stoji preko 5 tisuća radnih sati i jako puno neprospavanih noći. Puno znoja,krvi i suza, ali naravno i pomoći i podrške kolega i prijatelja“, dodao je.
Koliko je ovaj mladić ambiciozan i vrijedan potvrdio nam je rekavši kako smatra da nije na vrhuncu svoje karijere, mlad je kuhar i ima još puno toga za naučiti.
„Trenutno ne težim za radom u nekakvim elitnim objektima niti za radom za vrtoglavo visoke plaće. Svu svoju pozornost sam trenutno usmjerio ka skupljanju i upijanju što više znanja“, rekao je Ivan Divković.
Svaki radni dan u kuhinji jednog ovakvog restorana je poseban. U 9 sati ujutro Ivan dolazi u prostorije restorana, prvo se fokusira na rješavanje papirologije, a zatim sa svojim timom ulazi u kuhinju gdje zajedno počinju raditi. Kada završi radno vrijeme restorana,cijeli tim čisti kuhinju i dogovara se oko svega za sljedeći dan. Kako kaže, smatra da cjelokupni tim treba biti upućen i obaviješten o svemu, jer i odličan šef kuhinje bez dobrog tima je nitko i ništa.
Ivanov stil kuhanja bazira se na maksimalnom iskorištavanju namirnice, minimalno tretiranje i začini te maksimum okusa.
„Volim eksperimentirati i isprobavati razne kombinacije, receptura se pridržavam samo kada su u pitanju stara tradicionalna jela“, pojašnjava te dodaje kako su visoke temperature i stres dva jako velika izazova koja se nalaze u svakoj kuhinji.
S obzirom na godine i dosadašnji uspjeh koji je ostvario, upitali smo Ivana i koliko kuha kod kuće, budući da na poslu u kuhinji provodi većinu svoga vremena: „Kod kuće kuham jako rijetko zato što veći dio godine provedem radeći na otoku, tako da kada dođem na godišnji odmor trudim se vrijeme provoditi odmarajući se u krugu obitelji i prijatelja“.
Život u profesionalnoj kuhinji zna biti izrazito težak i naporan, stoga je, smatra Divković, za jednog dobrog kuhara vrlo važno da voli ovaj posao, da se ne boji neuspjeha i da stalno ide prema naprijed. Najprije planira završiti školu za profesora kuharstva, a ne krije ni kako razmišlja o otvaranju vlastitog restorana.