Nakon što su u Domovinskom ratu 1991. godine, 1. listopada Marinci, a 2. listopada Cerić, pali u neprijateljske ruke ne mogavši se oduprijeti nadmoćnim snagama velikosrpskim predznakom obilježene Jugoslavenske narodne armije potpomognute drugim oružanim formacijama iz Srbije i naoružanim pobunjenim pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, agresor je svom silinom krenuo na Nuštar. Unatoč žestokim napadima, tijekom kojih je agresor dva puta uspio ući u selo, 3. i 5. listopada, zahvaljujući herojskoj obrani hrvatskih branitelja, Nuštar je ostao slobodan, a u znak sjećanja na odsudnu bitku za Nuštar i slavnu obranu Nuštra, 5. listopada slavi se kao Dan općine Nuštar.

Tim povodom danas je u Domu kulture u Nuštru održana svečana sjednica Općinskog vijeća, a potom je u crkvi Duha Svetoga župnik Slavko Vranjković služio misu zadušnicu te su kod Spomenika obrani Nuštra položeni vijenci i upaljene svijeće u spomen na sve poginule i nestale mještane općine Nuštar i sve poginule i nestale hrvatske branitelje koji su branili Nuštar.

Uz sjećanje na teške, ali slavne dane Domovinskoga rata, u prigodi Dana općine o Nuštru danas govorili su predsjednik Općinskog vijeća Dario Novak i načelnik općine Hrvoje Drinovac. Kako se moglo čuti, uz sva ulaganja u komunalnu infrastrukturu i uređenje sva tri mjesta, iz proračuna i putem javnih poziva i natječaja, unazad godinu dana svakako se ističu izgradnja Reciklažnog dvorišta Nuštar te energetska obnova i dogradnja Dječjeg vrtića “Vrtuljak” Nuštar. Kada je o budućnosti riječ i velikim investicijama naglasak je svakako na kapitalnom projektu obnove nuštarskog dvorca o kojemu se već godinama priča, a zbog njegove zahtijevnosti tek sada stvoreni su preduvjeti za kandidiranje za sredstva.

“I u vrijeme prethodnog načelnika, a to smo i nastavili, veliki su novci ulagani u samu dokumentaciju da bi sada, zahvaljujući Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova, dobili dodatna sredstva kako bi imali kompletnu dokumentaciju potrebnu za prijavu na natječaj za sredstva za obnovu dvorca. Riječ je o velikoj investiciji “teškoj” preko 70 milijuna kuna”, istaknuo je načelnik općine Nuštar Hrvoje Drinovac dodavši kako bi u konačnici kompleks dvorca trebao sadržavati kongresnu dvoranu, restoran, smještajne kapacitete te muzejski prostor.

Kako se moglo čuti i ovom prilikom, nažalost, odlazi se i s područja ove općine pa je tako unazad dvije godine i stotinjak đaka manje u nuštarskoj školi. Posebno je loša slika u Marincima gdje je ostalo svega 250 do 300 stanovnika, ali je zanimljiva situacija u Ceriću, gdje je još uvijek više onih koji su doselili nego onih koji su otišli. Iako, kako kaže, u općini Nuštar ne bi škodilo malo više zajedništva, a manje podijeljenosti među ljudima, koja koči napredak, načelnik Hrvoje Drinovac ipak je zadovoljan onim što je učinjeno u proteklih godinu dana, a u budućnosti očekuje i daljnje pozitivne pomake. U tome, među ostalim, značajnu ulogu moglo bi imati i nalazište plina u Ceriću jer bi rudna renta trebala značajno pojačati proračun i dati jedan novi zamah u razvoju općine.

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Nuštar bila je prigoda i za dodjelu priznanja Općine, a ove godine redom pripala su mladima. Dobili su ih: Ženska mladež DVD-a Nuštar, aktualne prvakinje Hrvatske i brončane mlade vatrogaskinje u svijetu, Dominik Majstorović, član STK „Nuštar“ s do sada osvojenim jednim 1. mjestom, 4. druga mjesta i 16. trećih mjesta, Mia Wild, mlada sprinterica koja je pobijedila u A finalu na 100 m (12,87) i osvojila zlatnu medalju na Svjetskim dječjim igrama u ruskom gradu Ufi, Ivan Jonjić, državni prvak i brončani na juniorskoj olimpijadi iz informatike, Magdalena Dakić, dobitnica Godišnje nagrade “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja i Mladež Crvenog križa OŠ Zrinskih Nuštar za 1. mjesto na županijskom i međužupanijskom natjecanju i 4. mjesto na državnom natjecanju.

U svečanom programu nastupili su Ženska pjevačka skupina “Grofice” iz Nuštra i djeca nuštarskog vrtića “Vrtuljak”.