Opća županijska bolnica u Vinkovcima danas je upriličila obilježavanje 188. godina od osnutka, koje uz svečani ima i radni ton jer je bolnica danas domaćin značajnog skupa, poslijediplomskog tečaja trajne edukacije I. kategorije iz gastroenterologije.

Kroz 188 godina postojanja bolnice uvijek se težilo napretku

Današnja Opća županijska bolnica Vinkovci, podsjetimo, s radom je počela 8. rujna 1831. godine, na blagdan Male Gospe. Od kada je osnovana bolnica nije prestala s radom, niti u onim najtežim trenucima koji su zadesili Vinkovce, od I. i II. svjetskog rata do Domovinskoga rata. Kroz 188 godina postojanja vinkovačka bolnica mijenjala je lokacije, izgrađivana je, doživljavala je organizacijske promjene, napredovala u zdravstvenom segmentu, djelovala kao ratna bolnica u izuzetno teškim uvjetima u Domovinskom ratu, prošla dugotrajnu obnovu…

Bez obzira na okolnosti, istaknuo je u prigodi obilježavanja 188. obljetnice ravnatelj Krunoslav Šporčić, dr.med., spec. anesteziolog, uvijek se težilo napretku pa se tako i danas nastoji napraviti iskorake u znanstvenom, stručnom i svakom drugom organizacijskom pogledu. Temeljem takvog rada bolnica je nedavno uspješno prošla i stručni nadzor te dobila potvrdnicu Ministarstva zdravstva o uspostavljenom sustavu kvalitete zdravstvene zaštite.

Uz dobre rezultate, nažalost, postoje i problemi. “Najveći problem je ono što čini bolnicu, a to su ljudi. Svakih nekoliko godina imamo problem manjka liječnika specijalista na nekom odjelu. Bila je to pedijatrija, sada je to radiologija, a pojavljuje se polako i problem internog odjela”, ističe ravnatelj Šporčić. Problem su svakako i poznat financijske teškoće u kojima se bolnica trenutno nalazi, međutim, zdravstvena zaštita stanovništva ničim nije ugrožena. “Mi i dalje imamo opskrbu svim potrebnim lijekovima i potrošnim medicinskim materijalom i normalan rad bolnice nije upitan”, ističe ravnatelj Krunoslav Šporčić.

Tečaj trajne edukacije I. kategorije iz gastroenterologije prvi put u Vinkovcima

A svečano obilježavanje 188. godina vinkovačke bolnice protiče u znaku edukacije na temu funkcijskih poremećaja probavnog sustava, široke skupine bolesti koja zahvaća čitav gastrointestinalni sustav, a u uskoj su povezanosti s poremećajem interakcije središnjeg i crijevnog živčanog sustava, odnosno relacije mozak – crijevo. U Vinkovcima je, naime, prvi put organiziran poslijediplomski tečaj trajne edukacije I. kategorije iz gastroenterologije pod nazivom “Najučestaliji funkcijski poremećaji probavnog sustava u Hrvatskoj”.

Održavanje tečaja inicirao je zamjenik ravnatelja OŽB Vinkovci doc.dr.sc. Davorin Pezerović, dr.med., internist i gastroenterolog, voditelj Službe internističkih djelatnosti.

“Kroz organizaciju jednog ovakvog skupa u Vinkovcima, između ostaloga, željeli smo i pokazati da se i kod nas prakticira medicina, da liječimo ljude od tih bolesti i da se za tako nešto ne mora ići u Osijek, Zagreb ili drugdje budući da smo u vinkovačkoj bolnici sposobni takve bolesnike zbrinuti. Ovo je edukacija koja je, osim za gastroenterologe, posebno korisna za specijaliste i specijalizante obiteljske medicine, interne medicine, psihijatrije, ali i drugih usmjerenja, koji bi se trebali educirati na ovu temu. Za liječnike s našega područja ovo je rijetka prilika da se educiraju i prikupe bodove za obnovu licence ovdje u Vinkovcima, budući da se ovakvi skupovi uglavnom organiziraju u većim središtima, a kao slušači dolaze nam i kolege iz Osijeka, Slavonskog Broda, Siska, Zagreba. Predavači su domaći i gostujući iz Zagreba, Osijeka i Rijeke”, istaknuo je Davorin Pezerović.

Uz OŽB Vinkovci, Odjel za unutarnje bolesti organizatori tečaja su i: Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo i Medicinski fakultet u Osijeku, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske – Podružnica Osijek, Referentni centar Ministarstva zdravlja RH za funkcijske poremećaje gastrointestinalnog trakta, Zavod za gastroenterologiju i hepatologiju, Klinika za unutarnje bolesti, KB Sveti Duh u Zagrebu te Hrvatsko gastroenterološko društvo, Hrvatsko udruženje za neurogastroenterologiju i motilitet.