I ove godine Vinkovci, koji su i sjedište udruge, domaćin su Kongresa Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći s međunarodnim sudjelovanjem. Kongres, 22. po redu, počeo je 18., a traje do 21. listopada pod nazivom “Učimo na iskustvima” uz raznolik program, ispunjen brojnim stručnim i znanstvenim predavanjima, radionicama i tribinama, a ove godine organizirana je i atraktivna simulacija prometne nezgode s više ozlijeđenih osoba uz spašavanje, između ostaloga, i putem specijalnog helikoptera, koji je za ovu prigodu stigao iz Italije.

Svečano otvaranje Kongresa upriličeno je sinoć u hotelu Slavonija. Pozdravnu riječ uputio je Danijel Šota, predsjednik HUDHMP-a. “Prije 22 godine naša je vizija bila osnovati udrugu koja će se baviti pitanjima organizacije i prosperiteta hitne medicinske pomoći u Republici Hrvatskoj”, istaknuo je Šota. Od tada do danas uspjelo se pokrenuti reorganizaciju hitne službe 2000. godine te dobiti zavode za hitnu medicinu odnosno izdvajanje iz sustava domova zdravlja 2011. godine. “Danas imamo timove koji rade zasebno u pojedinim županijama, imamo timove 1 i timove 2, ali postoje i stvari koje još uvijek nismo ostvarili, a to su ponajprije kompetencije timova, kompetencije medicinskih sestara i tehničara. Međutim, vrijeme ide dalje, vrijeme nam pokazuje da dobro radimo i da usmjeravamo i dalje politiku sugerirajući da nešto ne valja ili da je dobro”, istaknuo je Danijel Šota.

Jasminka Perić, predsjednica Stručnog vijeća kongresa istaknula je kako kongresi Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći prate sve ono novo što se zbiva u području hitne medicinske službe te to implementiraju u predavanja i radionice kako bi sudionici mogli ponoviti i usavršiti svoja znanja i vještine koje koriste u svakodnevnom poslu. Zadnjih desetak godina kongres ima i međunarodno sudjelovanje i goste iz drugih zemalja kao autore prezentacija ili slušače i sudionike radionica, a takva razmjena iskustava dodatno oplemenjuje svakodnevni rad.

“Trajna edukacija je specifičnost u karijeri svih zdravstvenih djelatnika pa i mi ovim kongresom nastojimo tome doprinijeti. Moram istaknuti i to da je ovaj kongres mjesto s kojeg se uvijek odašilju pozitivne poruke koje pozivaju na međusobnu toleranciju, uvažavanje i poštivanje unutar samih timova hitne medicinske službe, ali isto tako i svih drugih specijalnosti koje sudjeluju u zdravstvenoj zaštiti, u skrbi nad pacijentima, koji su naši krajnji korisnici zbog kojih mi i radimo sve što radimo. Kada neka od tih karika ne štima kako treba to se može loše odraziti na naše pacijente pa neka jedna misao vodilja bude da jedni protiv drugih ne budemo, nego da jedni za druge budemo u korist naših pacijenata”, istaknula je Jasminka Perić.

Prigodnim riječima obratili su se i tajnica Hrvatske komore medicinskih sestara Tea Prgić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci Branko Tomić i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Mladen Karlić, koji je i otvorio 22. kongres Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći.

Svečnost otvorenja upotpunio je nastup ŽVS “Lira” Vinkovci.