14 C
Vinkovci
Utorak, 26. rujna 2023.

Svečano otvoren obnovljeni Dom kulture u Korođu

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Obilježavanje Dana Svetog Stjepana, u spomen na najvećeg mađarskog kralja i utemeljitelja mađarske države, najveći je praznik mađarskog naroda. Stoga su se i pripadnici mađarske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj prisjetili ovog značajnog datuma te ga obilježili brojnim prigodnim manifestacijama.

Ovogodišnja središnja svečanost održana je uz financijsku pomoć Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, te uz suorganizaciju Demokratske zajednice Mađara Hrvatske i Udruge za njegovanje običaja Mađara u Korođu. U sklopu obilježavanja svečano je otvoren i novobnovljeni Dom kulture u Korođu, koji je financiran sredstvima Vlade Republike Hrvatske i Vukovarsko-srijemske županije.

Obnova Doma kulture započela je 2017. godine, kada je zbog potpuno neadekvatnih uvjeta Dom kulture, koji je građen pedesetih godina 20. stoljeća, postao nesiguran za korištenje a zimi ga je, zbog nepostojanja sustava grijanja, ionako bilo nemoguće koristiti. Tijekom dvogodišnjih radova uspješno je dovršena kompletna obnova Doma kulture, unutrašnja i vanjska, dok je vrijednost investicije oko 2 milijuna kuna. U novom prostoru mađarska kulturna društva konačno su dobila prikladne uvjete za rad. Svečanosti otvorenja obnovljenog Doma kulture te središnjoj manifestaciji Dana Svetog Stjepana nazočili su ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, veleposlanik Mađarske u Zagrebu József Magyar, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Mađarske Péter Sztáray, predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske i zastupnik mađarske manjine u Hrvatskom Saboru, ravnatelj Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, supredsjedatelj Mješovitog odbora za uzajamnu zaštitu manjina Mađarske i Republike Hrvatske Zvonko Milas, ravnatelj Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, obnašatelj dužnosti generalnog konzula Mađarske u Osijeku Béla Gárdos i ostali uzvanici.

“Ovo je jedan velik i sretan dan ne samo za mještane Korođa već i za sve Mađare u Republici Hrvatskoj, posebno u Korođu gdje nakon dvije godine teškog rada otvaramo Dom kulture koji je još 2017. godine izgledao neprepoznatljivo u odnosu na današnji dan kada ga svečano puštamo u funkciju. Razlog tome je upornost Demokratske zajednice Mađara u Hrvatskoj. Time su se nakon brojnih godina osigurali adekvatni uvjeti za kulturno djelovanje Mađara u Korođu, a u tome smo uspjeli zahvaljujući velikom naporu Vlade Republike Hrvatske tako i Vukovarsko-srijemske županije koji su u cijelosti financirali ovaj projekt u iznosu od 2 milijuna kuna. Ova obnova usvojena je 2017. godine na sjednici Vlade RH kao dio Operativnog programa za Mađarsku manjinu. Ovom obnovom Doma kulture u Korođu šaljemo poruku da se na istoku Hrvatske može ostati i opstati. Mađarska manjina prema posljednjem popisu stanovnika broji oko 14 tisuća stanovnika na području Republike Hrvatske, a oko 1.700 ih živi na području Vukovarsko-srijemske županije, od toga najveći dio na području Općine Tordinci u Korođu”, istaknuo je zastupnik Jankovics govoreći o značenju Doma kulture za mađarsku manjinu.

Kao jedan od pokrovitelja navedenoga projekta obnove Doma župan Galić čestitao je svim pripadnicima mađarske nacionalne manjine Dan Svetog Stjepana te je istaknuo kako je Dom kulture u Korođu zasigurno jedan od najsređenijih i najsuvremenijih takvih objekata u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

“Možemo biti iznimno ponosni. Sa sredstvima koja su bila na raspolaganju obavljen je jako kvalitetan posao, te je Korođ i mađarska nacionalna manjina u Vukovarsko-srijemskoj županiji dobila izniman objekt u funkciji održavanja identiteta mađarske nacionalne manjine s kojom smo stvarali temelje Hrvatske, zajedno smo branili Hrvatsku te su se naši međusobni odnosi u Hrvatskoj prenijeli i na dobre odnose dvije države Hrvatske i Mađarske”, rekao je župan.

Ministar Grlić Radman ovom je prilikom naglasio da je dan otvorenja Doma kulture u Korođu na dan svetog Stjepana jedan jako lijep dan, posvećen zajedničkom suživotu Hrvata i Mađara.

“Svim Mađarima u Hrvatskoj i izvan Hrvatske čestitam ovaj središnji praznik te mi je drago da mađarska manjinska zajednica u Hrvatskoj ima kvalitetan suživot sa hrvatskim stanovništvom. Hrvatska Vlada se brine za izgradnju ovog Doma kulture u Korođu te za organizaciju i pohađanje škole na mađarskom jeziku od strane djece mađarske nacionalnosti. Mađari imaju svog predstavnika u Hrvatskom saboru te su na taj način osigurana sva prava mađarskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj”, poručio je ministar.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno