4 C
Vinkovci
Četvrtak, 8. prosinca 2022.

Svemir predstavlja Dunjinu pjesmu

Više od autora

- vl promo-

m_svemir_dunjina-pjesma_novi-singl_ST

‘Svemir je uglavnom prazni prostor. ‘ rečenica je kojom bend Svemir ukratko opisuje svoje djelovanje na jednoj društvenoj mreži. Međutim, pjesme koje stvara Svemir nimalo nisu prazne. Tekstovi koje piše začetnica benda, Zvonka Obajdin, dojmljivi su i zanimljivi, a ‘Dunjina pjesma’ novi je singl kojim se nastavlja promocija aktualnog albuma ‘Male laži’ i inspirirana je njenim odnosnom s kćeri.

Iako se kroz njihovu glazbu protežu zvukovi alt countryja, americane i indie rocka, nova pjesma uvelike je inspirirana Lou Reedom i zvukom kasnih Velvet Underground.

‘Jedna zanimljivost je da sam muzički dio pjesme napravila još 2013. na dan kad je umro Lou Reed. Lou je jedan od mojih velikih glazbenih uzora i inspiracija i kad je umro osjetila sam to kao osobni gubitak iako inače nemam tu iluziju o osobnoj povezanosti s autorima koje volim. Sjela sam uz akustičnu gitaru i posložila tih par akorda imajući u glavi njegova djela i zvuk kasnih Velvet Underground. Skicu sam tada ostavila po strani, ali sam joj se vratila kada sam počela pripremati pjesme za treći album, i odučila sam i tekstu pristupiti u nekakvom Lou Reedovskom štihu – prva ideja je bila da se pjesma zove ‘Dunja kaže’, kao što Lou ima ‘Stephanie Says’, ‘Lisa Says’ ili ‘Candy Says’ pjesme, no tokom rada na stihovima ipak se to malo promijenilo.’

Zvonka Obajdin jedan je od pokretača serije kompilacija ‘Bistro na rubu šume’ kojima je skrenula interes medija na tada još nepoznate izvođače koji su u međuvremenu oformili sve jaču novu kantautorsku scenu u Hrvatskoj.

AUDIO: SVEMIR: DUNJINA PJESMA [2016]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno