21 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. rujna 2022.

Svemirski vojnici (1997.)

Više od autora

- vl promo-Redatelj Paul Verhoeven poznati je autor SF filmova (Robocop, Potpuno sjećanje) koji se nakon predaha uz ‘Sirove strasti’ i ‘Showgirls’ vratio svom omiljenom žanru i snimio ‘Svemirske vojnike’ (Starship Troopers, 1997). U filmu je nastupila plejada mladih i lijepih glumaca kao što su Casper Van Dien (Sanjiva dolina) i Denise Richards (Svijet nije dovoljan) koji, premda su kasnije glumili u filmovima A produkcije, nisu ostvarili značajnije karijere. Film odlikuju dojmljivi specijalni efekti…

U bliskoj budućnosti čovječanstvo je u ratu za opstanak protiv opake rase ogromnih insekata koji koloniziraju galaksiju šireći svoje spore. Insekti nemaju kuće, tehnologiju, oružje ni odjeću i jedino što znaju jest napad, borba, ubijanje i razmnožavanje. Čovječanstvo je stoga osnovalo Svemirske marince koji se protiv insekata bore strojnicama koje nisu osobito djelotvorne jer treba mnogo metaka da se jedan kukac uništi, a njihov je broj velik jer se vrlo brzo množe.

Johnny Rico (C. Van Dien) zaljubljen je u školsku kolegicu Carmen Ibanez (D. Richards) koja po završetku gimnazije želi postati pilot svemirskog broda. Jean Rasczak (Michael Ironside), njihov profesor biologije, nastoji u svojim učenicima pobuditi patriotske osjećaje. Dizzy Flores (Dina Meyer) zaljubljena je u Johnnyja, no on je ne primjećuje. Carl Jenkins (Neil Patrick Harris), najbolji Johnnyjev prijatelj, nadareni je znanstvenik. Nakon mature Johnny se usprkos protivljenju svojih roditelja, s Carmen i Carlom prijavi u svemirske marince.

Njih troje sklapaju dogovor o vječnom prijateljstvu. Carmen je vrlo vješt pilot i brzo napreduje. Carl je primljen u obavještajnu službu, dok Johnny prolazi vrlo oštru obuku. Njegovoj postrojbi priključila se na vlastiti zahtjev i Dizzy. Johnny se iskazao na obuci i unaprijeđen je, ali kad prilikom vježbe s pravom municijom njegovom krivnjom strada vojnik, Johnny je oštro kažnjen. Carmen prekida vezu s njim, jer se želi u potpunosti posvetiti karijeri. S njom na obuci u svemirskom brodu je i Zander Barcalow (Patrick Muldoon) kojeg je upoznala na maturalnoj večeri i koji prema njoj gaji neskrivene simpatije. Razočaran događajima Johnny odluči napustiti marince i vratiti se u roditeljski dom. U trenutku njegova odlaska insekti su napali Zemlju i proglašen je rat, a budući da su u napadu stradali njegovi roditelji i cijeli njihov grad Johnny odluči ostati i boriti se…

Nizozemskog redatelja Paula Verhoevena svjetska art-snobovska kritika nikada nije previše voljela. Razlog tome nije bio u lošem kvalitetu njegovih djela, nego u prozaičnoj činjenici što je Verhoeven bio uspješan. Naime, za razliku od gomile njihovih evropskih art-uzdanica, koje su po prijelazu velike bare u Hollywoodu doživjele komercijalni i umjetnički krah, Verhoeven se u okrutnoj kompetitivnoj atmosferi holivudske kinematografije snašao poput tigra u džungli. Verhoeven ima sreću da njegov umjetnički stil – inzistiranje na naturalističkom prikazu seksa i nasilja – savršeno odgovara s najnižim strastima koje publiku masovno tjeraju u kino. Moralisti se, dakako, mogu pjeniti i zazivati križarske ratove protiv Verhoevena, ali je neosporna činjenica da nizozemski režiser, za razliku od gomile sličnih umišljenih snobova, ne samo da daje publici ono što ona želi, nego i snima ono što sam želi.

Film je snimljen prema romanu Roberta A. Heinleina a scenarij je napisao Edward Neumaier.

TRAILER: STARSHIP TROOPERS [1997]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno