Na Dan neovisnosti, dan kada se prisjećamo povijesne odluke Hrvatskoga sabora o raskidu svih veza s bivšom SFRJ, u vinkovačkoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena je sveta misa za našu Domovinu i sve poginule hrvatske branitelje.

Misu je služio domaći župnik mons. Tadija Pranjić, a nazočili su i predstavnici Grada Vinkovaca, gradonačelnik Ivan Bosančić, zamjenik Gabrijel Šokičić, predsjednik Vijeća Mladen Karlić i pročelnik Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja grada Dalibor Šandrk.

“Dan neovisnosti je trenutak kada jedni drugima trebamo čestitati jer to je veliki dan za našu zemlju i sve nas, ali i trenutak kada se trebamo prisjetiti svega onoga što je učinjeno u povijesti da bi uopće imali našu domovinu. Zato je to i prilika da se zahvalimo svim našim braniteljima, da se zahvalimo svima onima koji su doprinijeli da danas živimo u slobodi. Svima želim sretan Dan neovisnosti i da danas uživaju i promišljaju o svojoj domovini“, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Također povodom Dana neovisnosti, izaslanstvo županije Vukovarsko-srijemske, predvođeno županom Božom Galićem, položilo je vijenac i upalilo svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru. Vijence su položili i predstavnici ministarstva obrane i Oružanih snaga RH na čelu sa zapovjednikom GOMBR-a Vinkovci brigadnim generalom Mijom Validžićem, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova na čelu s načelnikom PU vukovarsko-srijemske Fabijanom Kapularom, izaslanstvo vukovarsko-srijemske Županijske skupštine te predstavnici braniteljskih udruga s područja županije.

“Bio je to veliki dan za Hrvatsku kada je 8. listopada 1991. Hrvatski sabor proglasio neovisnost Hrvatske, a tri mjeseca kasnije Hrvatska je bila i međunarodno priznata. Sve ovo moramo zahvaliti našim braniteljima koji su svoj život položili za slobodnu Hrvatsku“, poručio je župan Božo Galić.

Načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular istaknuo je kako je Hrvatska teško došla do svoje neovisnosti.

“Na današnji dan se sjećamo svih onih koji su dali svoje živote, ono najvrijednije što su imali  za hrvatsku državu. Danas ih se sjećamo s ponosom, palim svijeće i odajemo im poštovanje“, rekao je Kapular, dok je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara, Franjo Šoljić, naglasio  kako Vukovar ima uvijek  posebnu težinu jer ulazimo u razdoblje tužnih obljetnica, podsjećajući na strašnu kalvariju koju je Vukovar prošao.