Jučer je u Ozlju održan 20. Izbor za najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Žiri sastavljen od čelnih osoba državnih institucija te institucija lokalne i regionalne samouprave u resoru poljoprivrede, kao i neprofitnih udruženja tematski vezanih za poljoprivredu, imao je zadatak izabrati onu koja najbolje zadovoljava sve kriterije.

Titulu najuzornije ponijela je Svetlana Bastalić iz Virovitičko-podravske županije, titulu prve pratilje Snježana Dianežević iz Zagrebačke županije, a titulu druge pratilje Marijana Podrug iz Šibensko-kninske županije.

Organizatori su ove godine po prvi puta dodijelili i dvije posebne nagrade za humanitarni rad i nesebično davanje Jakici Cetinić iz Dubrovačko-neretvanske županije i Violeti Čapo iz Virovitičko-podravske županije.

Prema pravilima izbora, najuzornija hrvatska seoska žena je hrvatska državljanka koja živi na selu, uživa ugled u svojoj sredini, ima lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvodi poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvara umjetnička djela.

U svojoj sredini žena je poznati borac za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života žene, obitelji i zajednice. Titulu najuzornije hrvatske seoske žene uručila je ministrica Marija Vučković koja je tom prigodom napomenula da je izbor najuzornije seoske žene izuzetno važna tradicionalna manifestacija kojom svake godine odaju i više nego zaslužena priznanja ovim svestranim, impresivnim i predivnim ženama. “Njihova angažiranost i doprinos zajednici je vrijedan divljenja. Za mene ste sve pobjednice, ponos hrvatskog sela i cijele Hrvatske”, poručila je ministrica.