1 C
Vinkovci
Srijeda, 8. veljače 2023.

Grah – svibanjski klasik na domaći način

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

U svega par dana popunila su se mjesta za kulinarsko natjecanje u kuhanju graha s domaćom kobasicom koje, u sklopu projekta Pannonia Gourmet, provodi Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA u partnerstvu s Gradom Vinkovci, Univerzitetom Educons i Turističkom zajednicom Općine Irig u Srbiji.

Prvosvibanjski domaći grah tradicija je na ovim prostorima pa je organizator tim povodom osmislio događanje otvorenog tipa za sve građane koje je zakazano za utorak, 3. svibnja na sopotskom Šokačkom stanu od 10 sati.

Svoje znanje i vještine odmjerit će pet ekipa. Bit će to pravi kulinarski MasterChef show, ali na slavonski način.


Naoko jednostavno “jelo kašikom” zapravo gurmani u Slavoniji spravljaju na vrlo osoban način. Netko će ga prvo namakati u vodi ili prokuhati mahunarku pa krenuti s kuhanjem, netko kuha zasebno suho meso, drugi istovremeno sve, treći uživaju u „ćoravom” (bezmesni.) Posebna stavka je povrće, vrste i količina. Zanimljivo je da netko doda i žličicu do dvije ajvara. Jedni rade vruću zapršku, razumljivo na svinjskoj masti, drugi gustoću postižu krumpirom. Od mrkve, peršina, paštrnjaka, celera, lovorovog lista, češnjaka do Vegete i crvenog luka za kojeg znalci kažu da se mora raskuhati i biti nevidljiv, čak ni u tragovima, varijacije na temu su nebrojene.

Arhiva

Svatko ima svoj savjet protiv nadimanja, od namakanja noć prije do dodavanja začina tek nakon nekog vremena kuhanja. Netko voli rjeđi „s rezancima” drugi pak gušći s lepinjicama, domaćim kruhom, mladim lukom ili pečenom paprikom za salatu, ovisno o godišnjem dobu i sezonskim namirnicama. Nekada su ga naše bake pristavljale ujutro pa se lagano krčkao do podneva na štednjaku za drva.

Jedno je sigurno, od malena nas uče, grah je superhrana s visokom energetskom vrijednosti i jedna od rijetkih koja ne sadrži gluten. Tajne najboljeg otkrivamo uz tamburašku zvučnu kulisu kada će međunarodni žiri, sastavljen od kuhara sudionika projekta Pannonia Gourmet, izabrati tri najbolja kotla. Namirnice osigurava organizator uz prigodne poklone svim sudionicima, dok će pobjedničke ekipe kući ponijeti bogate nagrade.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno