22 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. srpnja 2024.

Svinjokolje i kirbaji nova žarišta zaraze

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Vukovarsko-srijemska županija u posljednjih 24 sata bilježi rekordan broj od 226 novozaraženih COVID-19 infekcijom. Zahvaćeno je cijelo područje županije, a zabrinjava široka rasprostranjenost virusa i 1406 osoba u samoizolaciji što je potancijalni inkubator novooboljelih u narednim danima. Brojevi pozivaju cijelokupno pučanstvo na maksimalno poštivanje mjera.

“S obzirom na trenutno ogroman pritisak na Županijski stožer apeliram na sve lokalne stožere, gradske i općinske da se maksimalno uključe i ponovno aktiviraju dežurne telefone i elektroničku poštu te sve svoje kapacitete stave na raspolaganje građanima kako bi dobili pojašnjenja za upite koje imaju. Najavljujem da s današnjim danom kreće pojačani nadzor i kontrola mjera koje su na snazi te pozivam sve građane da se tih mjera i pridržavaju,” naglasio je danas tijekom susreta s medijima tajnik županijskog Stožera civilne zaštite Ivan Kubiček.

Povećan broj oboljelih, prema praćenju epidemiologa, razvidan je već od početka studenog uz određene oscilacije na dnevnoj razini. Djelomično je uzrok i tehničke prirode budući da je u županijskom HZJZ-u započela provedba brzih antigenskih testova što je stanovništvu omogućilo veću dostupnost i brže rezultate testiranja, pojašnjava ravnateljica dr. Kata Krešić. Upravo iz navedenih razloga za očekivati je da će i u narednim danima taj broj biti veći. S epidemiološkog aspekta, usprkos senzacionalističkom pristupu pojedinih medija, ovaj porast oboljelih nije vezan uz vukovarsku Kolonu sjećanja, potvrdila je dr. Krešić.

Temeljem epidemiološke obrade porast broja oboljelih povezujemo najviše sa obiteljskim okupljanjima nažalost, i to s kirbajima i trenutno aktualnim svinjokoljama. Stoga molim da se tradicionalne slavonske svinjokolje ove zime održavaju samo u krugu najuže obitelji kako bi se izbjeglo širenje bolesti, apelira prva epidemiologinja vukovarsko-srijemske županije.

Kontakti unutar obitelji, radnih kolektiva i među školarcima trenutno su najrizičniji.

Stoga, odlukom Stožera od ponedjeljka sve županijske srednje škole ponovno prelaze na online nastavu. Naime, nije toliko problematičan način odvijanja nastave, pojašnjava dr. Krešić, koliko su putovanja javnim prijevozom te druženja izvan učionice. Danas se koronavirusom možemo zaraziti doslovno na svakom koraku ako se ne pridržavamo osobnih zaštitnih mjera, ponovila je.

Kada je riječ o osnovnim školama, ta će se mogućnost također razmatrati u narednim danima. No iz Stožera pozivaju sve osnovne škole da koriste danu im mogućnost i u suradnji s osnivačem donesu odluku o prelasku na online nastavu ako, zbog povećanog broja zaraženih ili samoizolacije, nije moguće organizirati normalan tijek nastave.

U svrhu bržeg dohvaćanja kontakata oboljelih, unazad tjedan dana počeo je s radom nacionalni call centar unutar kojega studenti završnih godina medicine pomažu lokalnim Zavodima u pozivanju. Oboljelima je pak dužnost da prioritetno obavijeste sve bliske kontakte unazad 48 sati od pojave simptoma, podsjećaju.

Na koncu dodajmo da se i u Vukovarsko-srijemskoj županiji priprema sekundarni centar u koji bi se, kako je danas najavljeno, smjestile osobe s blažom kliničkom slikom ili im je nakon oporavka u bolnici još uvijek potreban liječnički nadzor.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno