4 C
Vinkovci
Četvrtak, 7. prosinca 2023.

Svjetska premijera filma “Kajmak” u konkurenciji 35. Međunarodnog filmskog festivala u Tokiju

Više od autora

- vl promo-

Dugometražni igrani film Kajmak makedonskog redatelja i scenarista Milča Mančevskog, koji nastaje u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji (koproducent je Siniša Juričić, Nukleus Film/JDP), imat će svjetsku premijeru u glavnom natjecateljskom programu Međunarodnog filmskog festivala u Tokiju, koji se održava od 24. listopada do 2. studenog.

Kajmak je nekonvencionalna i dirljiva ljubavna priča, a govori o dvije obitelji koje žive jedna pored druge no obitavaju u potpuno različitim svjetovima: mladi bogati par koji ugošćuje dalekog rođaka u svom domu te sredovječni susjedi koji se u svojoj derutnoj kući osjećaju zaboravljeno.

“Htio sam ispričati ljubavnu priču za odrasle. Život je prebogat i prepun mogućnosti, a ljudi vole na previše različitih načina da bismo prihvatili licemjernu bajku o muškarcu koji upoznaje ženu, zatim je izgubi, samo da bih je ipak osvojio, nakon čega su živjeli zauvijek sretno,” opisao je svoj film redatelj i scenarist Milčo Mančevski.

“Kajmak” je jedan od 15 filmova uvrštenih u glavno natjecanje festivala u Tokiju, te jedan od sedam naslova koji će tamo imati svoju svjetsku premijeru.

Glumačku ekipu čine Sara Klimoska, prošlogodišnja dobitnica nagrade Shooting Star za glumce u usponu dodijeljene u sklopu Berlinalea, Kamka TočinovskiFilip TrajkovićAleksandar Mikić, Simona Spirovska i Ana Stojanovska. U filmu glume i hrvatske glumice Sara Stanić i Liljana Bogojević.

Uz glumice i koproducenta Sinišu Juričića (Nukleus Film/JDP), na Kajmaku su radili i drugi hrvatski filmski djelatnici: pomoćnica scenografa Valentina Popržan, tonski snimatelj Matija Santro-Heri, mikroman Filip Filipi, te majstori rasvjete i scenske tehnike Igor Stiković i Mladen Herson.Scenarij potpisuje redatelj Milčo Mančevski, najpoznatiji po filmu “Prije kiše” (1994.), za kojeg je osvojio i Zlatnog lava u Veneciji. Jednu od glavnih uloga u filmu ostvario je i Rade Šerbedžija.

KAJMAK, 2022 | foto: iz filma

“Kajmak” nastaje u makedonsko-dansko-nizozemsko-hrvatskoj koprodukciji. Producent filma je Jane Kortošev (Banana Film), izvršni producent je Ian Prior (Scala Productions), a koproducenti su, uz Juričića (Nukleus Film/JDP), i Meta Louise Foldager Sørensen i Mette Børch (Meta Film) te Els Vandevorst i Isabella Depeweg (N279 Entertainment).

Film je razvijan uz potporu fonda Eurimages, a financijski su ga podržali i Filmska agencija Sjeverne Makedonije, Danski filmski institut, Nizozemski filmski fond, Hrvatski audiovizualni centar, Bugarski nacionalni filmski centar i Makedonska radio-televizija, uz potporu kompanija Alkaloid iz Skopja i NLB/Visa.

Međunarodni filmski festival u Tokiju će prvi put u tri godine imati i veći broj međunarodnih gostiju, projekcije uživo i gala premijere, od 24. listopada do 2. studenog. U sklopu 35. izdanja, na festivalu će se prikazati 110 filmova iz 42 zemlje, od 1.695 prijavljenih iz 107 zemalja.

Festival u Tokiju jedini je natjecateljski festival u Japanu koji je priznat od strane Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata (FIAPF), što ga u kategoriji festivala s natjecanjem dugih filmova stavlja uz bok Berlinu, Cannesu i Veneciji. (izvor: HAVC)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno