Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine službeno je proglasila 17. listopada Svjetskim danom borbe protiv siromaštva. Namjera je bila da se obilježavanjem ovog dana upozori na problem siromaštva i bijede te potrebe za njihovim iskorjenjivanjem.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja je „Djelovati zajedno kako bismo osnažili djecu, njihove obitelji i zajednice da zaustave siromaštvo“. Tema koja nas podsjeća na važnost vrijednosti solidarnosti i pravednosti.

Ove vrijednosti vidljive su i u Agendi 2030 za održivi razvoj Ujedinjenih naroda čiji je jedan od glavnih ciljeva upravo borba protiv siromaštva koja obvezuje sve zemlje članice na borbu protiv svih oblika siromaštva kroz strategije kojima se garantiraju poštivanje ljudskih prava i osiguravaju da nitko nije zaboravljen.

S tom misijom Vlada Republike Hrvatske je 2014. godine usvojila Strategiju borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj (2014. – 2020.), koja sadrži prikaz postojećeg stanja siromaštva i socijalne isključenosti u Hrvatskoj, njihovog uzroka te društvenu i gospodarsku projekciju kao osnovu za djelovanje.

Misija Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je da se svakodnevno brinemo i borimo za sve one koji su u stanju potrebe kroz različite mjere i aktivnosti, kroz unapređenje prava uređenih Zakonom o socijalnoj skrbi, ali i razvojem različitih novih i inovativnih programa u suradnji s organizacijama civilnog društva, poboljšanjem dostupnosti različitih socijalnih usluga.

U skladu sa ovogodišnjom temom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, pozivamo građane Republike Hrvatske na solidarnost u osnaživanju djece i obitelji čime se jača snaga cijele zajednice. Pridružite nam se na putu prema mirnom i inkluzivnom društvu kako bi zaštitili prava svih ljudi uz promicanje solidarnosti, dostojanstva i pravednosti.