27 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. lipnja 2022.

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
Međunarodni dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se 8. svibnja, na dan kada je 1828. godine rođen Henry Dunant – osnivač Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Povodom tog dana želja je skrenuti pažnju na vrijednost volontiranja i zahvaliti volonterima koji su najveća snaga Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. I ove godine prigodnim događanjima diljem Hrvatske bit će obilježen i Tjedan Crvenog križa koji traje od 8. do 15. svibnja.130 društava Crvenog križa u Hrvatskoj obilježit će Tjedan u svojim općinama, gradovima i županijama organiziranjem različitih aktivnosti. Između ostaloga, društva će organizirati mjerenje tlaka, šećera u krvi i kolesterola svim zainteresiranim građanima, održati pokazne vježbe pružanja prve pomoći, različite radionice za djecu i mlade te organizirati akcije darivanja krvi. 

Danas će tako, na Međunarodni dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, u četiri hrvatska grada – Dubrovniku, Osijeku, Zadru i Zagrebu biti održane bakljade pod sloganom „Svjetlo za humanost“. Baklje u svim gradovima bit će upaljene u 20 sati i 30 minuta, a svi građani su pozvani da se pridruže.

Podsjetimo još kako će, kao i proteklih godina, u Tjednu Crvenog križa biti održano Državno natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa, 22. po redu, od 10. do 13. svibnja u Vinkovcima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno