Prvi Međunarodni dan mačaka obilježen je 8. kolovoza 2002. godine, a od tada se slavi na svim kontinentima.

Znanstveno je dokazano kako mace poboljšavaju mentalno zdravlje i olakšavaju nošenje sa stresom, anksioznošću i depresijom.

Hinduisti naročito poštuju mačke pa se tako smatra, kako svaki dobar Hindus, tijekom svog života, brine barem o jednoj mački. Budistički svećenici su držali mačke u hramovima i vjerovali kako im donose sreću. Prorok Muhamed je prema predaji, pronašao mačku kako spava na njegovoj odjeći, pa je izrezao rukav na kojem je spavala kako je ne bi probudio i bez rukava otišao na molitvu. U islamskim državama ih se poštovalo zbog redovitog održavanja čistoće. Mačke su, zapravo, jedine životinje kojima je dopušten ulazak u džamiju.

I danas u nekim kulturama smatraju, kako upravo mačke štite domove od zlih duhova. Po tim teorijama, mačke imaju veliku magičnu moć koja može iscijeliti osobu. Ona će ležati na oboljelim mjestima svog bolesnog gospodara i nehotice ga iscjeljivati od bolesti. Suprotno od praznovjerja prema crnim mačkama, koje donose nesreću, smatra se kako baš one imaju najveću moć apsorbiranja negativne energije.

Mačke žive na svim kontinentima osim na Antarktiku. U cijelom svijetu živi preko 600 milijuna mačaka. Domaće mačke žive oko 15-20 godina, iako su opisani i pojedinačni slučajevi da su doživjele 30 i više godina. Najpoznatija dugovječna mačka, zvana Puss, doživjela je 36 godina! Čuju vrlo visoko frekventne zvukove, za 2 oktave više od ljudi i polovinu oktave više od pasa. Osjetilo mirisa domaće mačke je četrnaest puta jače od čovjekovog.

Mačke imaju veliku sposobnost učenja i sjećanja, ali koriste to samo za informacije koje su njima od koristi. Mačke su izraziti individualisti. One same određuju gdje i u čijem društvu će provoditi svoje vrijeme, i vrlo teško im se može nešto nametnuti.

Povodom današnjeg dana, udomite jednu od ovih divnih životinja. Sigurni budite kako će vam uljepšati život.