11 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

Svjetski dan osoba s Down sindromom

Više od autora

- vl promo-

Osim prvog dana proljeća, 21. ožujka se obilježava i Svjetski dan osoba s Down sindromom.

Ovaj genetski poremećaj prvi je opisao engleski liječnik John Langdon Down, 1866. godine, od koga potječe naziv sindroma, a koji nastaje, kako je 1959. godine otkrio genetičar Jerome Lejeune, prilikom potrostručenja 21. kromosoma. To je razloga zašto je upravo 21. ožujak odabran kao datum obilježavanja koje je započelo u Singapuru 2006. godine.

Danas se u prosjeku jedno od 650 novorođene djece rodi s Downovim sindromom, a nerijetko oboljeli od ovog poremećaja imaju endokrinološke probleme, srčane greške, neurološke i hematološke poremećaje, poremećaje lokomotornog sustava, gastrointestinalnog sustava, bolesti oka i usne šupljine. No unatoč tome osobe s Down sindromom su tople, dobrodušne, vedre i vesele.


U Vinkovcima se za osobe s Down sindromom skrbi udruga Bubamara koja se osim informacijske i tehničke pomoći, bavi i aktivnim uključivanjem članova u društvene sadržaje zajednice te podizanjem kvalitete i neovisnosti života štićenika i njihovih obitelji. Također, Udruga provodi brojne “Buba projekte”, a jedan od njih je “Buba bar” u kojem osobe s invaliditetom mogu ostvariti svoje pravo na rad.

Možda je danas upravo dan da se odlučite podržati njihov rad posjetom, a svakako nemojte zaboraviti obući šarene čarape koje su simbol Down sindroma jer ih oboljele osobe ne mogu upariti.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno