Danas su iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci u središnjem gradskom parku u Vinkovcima organizirali obilježavanje Svjetskog dana srca. Na Trgu bana Josipa Šokčevića od 11 do 13 sati građani su mogli prekontrolirati krvni tlak, izmjeriti tjelesnu težinu te na temelju dobivenih podataka procijeniti kardiovaskularni rizik. Također, uz promotivne materijale, Vinkovčani su mogli dobiti besplatne savjete vezane uz način života, prehranu i rizične faktore za nastanak srčanožilnih bolesti.

“Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u razvijenim dijelovima svijeta, tako i u Hrvatskoj i u našoj županiji. U našoj županiji godišnje umre preko tisuću ljudi od kardiovaskularnih bolesti, a to je oko 47% ukupno umrlih. Nešto više kardiovaskularne bolesti pogađaju žene, nego muškarce i to sve je dovoljan razlog da svake godine podsjetimo ljude da te bolesti imaju rizične čimbenike na koje možemo utjecati, a najvećim su dijelom vezani uz način života”, napomenula je Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije.

Briga za zdravo srce počinje s razumijevanjem rizika zdravlja, stoga je bitno poznavati vlastite zdravstvene brojeve, ističu stručnjaci. Također, nerijetko je opterećenje bolestima u odrasloj dobi rezultat ponašanja iz mladosti poput pušenja, nedostatka aktivnosti i nezdravu prehranu. Stoga treba ponajprije pomoći djeci da krenu putem zdravijeg života. Svjetski dan srca prigoda je da sebi obećamo da ćemo jesti zdravije, više se kretati, reći NE pušenju i pomoći svojim bližnjima da prestanu pušiti ili kako kaže parola ovogodišnje inicijative “MOJE SRCE, TVOJE SRCE”.