Danas se obilježava Svjetski dan učitelja, kojega je UNESCO proglasio 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Ovaj se spomendan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, uključujući naravno i Republiku Hrvatsku.

Danas je prigoda da prepoznamo rad i napor koji ulažu učitelji i nastavnici u sveukupan razvoj društva. Cilj Svjetskog dana stoga je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija, ali i podići obrazovanje na razinu društvene važnosti.

Učitelje treba izvući iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju, smatraju iz Obrazovne internacionale te poručuju kako Svjetski dan učitelja treba biti međunarodno priznat i obilježavati se u cijelome svijetu. Danas će brojne škole organizirati razna događanja, seminare, forume, svečanosti i natjecanja u spomen 60 milijuna učitelja, koji svakodnevno podučavaju više od milijarde djece.

Također, povodom obilježavanja Svjetskog dana učitelja, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić upriličio je jučer u podne svečano primanje u Vukovaru za ravnatelje osnovnih i srednjih škola, koji su predstavljali učitelje i nastavnike s područja županije.