23 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Svoje probleme večeras su iznijeli Novoselci od komunalnih do sigurnosti u prometu

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Iako se kroz aglomeraciju problem rješava, dio Novoselaca još muči kanalizacija, kod nekih su problem i stare vodovodne cijevi, priključak na plin, asfalt, staze, javna rasvjeta, održavanje kanala, brza vožnja neodgovornih vozača.., već ovisi tko gdje stanuje i što ga muči.

Sve se to moglo čuti na večerašnjoj tribini s građanima na kojoj su se gradonačelnik Ivan Bosančić i njegovi suradnici sreli s građanima u MO Vinkovačko Novo Selo.

Četvrta je to u nizu ovogodišnjih tribina „Zajedno za bolje sutra”, a unatoč kišnom vremenu okupio se popriličan broj Novoselaca koji s raspravljali uglavnom o komunalnoj problematici tražeći od gradonačelnika što prije rješavanje njihovih problema.

„Poznato je kako većina Novog Sela nije imala kanalizaciju i sada ćemo to riješiti. Iza toga ide uređenje ulica. U jednom dijelu već je to i asfaltirano, a iduće godine očekujemo da će biti asfaltiran i ostatak i da konačno Novo Selo dovedemo na jednu razinu komunalne opremljenosti kao što je ostatak grada. Tako da mogu očekivati da će i sljedeću godinu biti jedno veliko gradilište. Veliko je Novo Selo i puno je problema, ali u svakom slučaju uhvatit ćemo se sa svima njima u koštac i riješiti ih. U sljedećih nekoliko godina morat ćemo još puno investirati kako bi Novo Selo došlo na onu razinu na koju treba”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić.

A među problemima koje su građani istaknuli jedan je bio i sigurnost u prometu, posebice sigurnost djece. Istaknut je problem u Dubrovačkoj ulici gdje niti dva uspornika ne pomažu kod prebrze vožnje, a velik je problem i to što nema staze ni rasvjete, a školske djece ima sve više. Ukazano je i na raskrižje ulica Senjskih uskoka i Bartola Kašića gdje nema oznake o blizini škole niti pješačkog prijelaza.


Vezano uz djecu postavilo se i pitanje nove škole. Poznato je kako Novoselci već godinama čekaju na novu školu, a večeras se moglo čuti kako, ako nema naznaka za to, nužno treba obaviti određene radove na sanaciji stare škole.

„Mi smo spremni s projektom, ali u ovom trenutku, nažalost, nema izvora financiranja za novu školu. To je zahtjevan projekt, oko 60, 70 milijuna kuna koštaju takve škole i mi to ne možemo iz proračuna. Moramo čekati da se pojavi ili europski ili nacionalni novac, a u međuvremenu vidjet ćemo s ravnateljicom što je to najnužnije za napraviti na postojećem objektu”, odgovorio je gradonačelnik Bosančić.

A kako se večeras moglo čuti, Novoselci se nikako ne mogu pomiriti niti s tim što su ostali bez svoga zaštitnoga znaka, kultne novoselske pumpe pa je tako, između ostaloga, postavljeno i pitanje kad će pumpa biti vraćena. Na pumpi je obavljeno više pregleda vode i svaki je pokazao zagađenost fekalijama i bakterijom Escherichia coli i dokle god voda nije ispravna, pumpa ne može biti puštena u rad, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno