Suradnja Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci i Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin” Novi Sad dugogodišnja je i vrlo uspješna. Ne čudi stoga što su se Vinkovčani i u ovoj situaciji pandemije koronavirusa sjetili svojih kolega u Novom Sadu te im ponudili donaciju svima prijeko potrebnih vizira.
Kako ističe ravnatelj Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci, Mate Vukušić, ova je inicijativa objeručke prihvaćena, a novosadska škola donaciju je odlučila proslijediti Kliničkom bolničkom centru Vojvodine u Novom Sadu. Zanimljiva je i priča kako je donacija uopće stigla na svoje odredište u okolnostima pandemije koronavirusa i mjera koje su na snazi vezano uz prelaske granice. Kontaktiran je, naime, Generalni konzulat Republike Hrvatske u Republici Srbiji u Subotici, koji se odmah angažirao oko realizacije ove inicijative, a po vizire na granicu uputio se konzul Hrvoje Vuković, koji je potom donaciju donio u novosadsku školu.
Komentirajući ovu donaciju na Radio-televiziji Vojvodine, direktor novosadske Elektrotehničke škole Milan Vukobrat istaknuo je kako dvije škole imaju vrlo dobru suradnju i razmjenu učenika, a Vinkovčani su se u ovoj situaciji pokazali kao pravi prijatelji koji su široka srca priskočili i donirali nešto za čime su sada svuda vrlo velike potrebe, kako bi pomogli i prijateljima u Novom Sadu.
Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci, podsjetimo, među prvima u Hrvatskoj krenula je u izradu zaštitnih vizira. Tome su pridonijele brojne donacije koje stižu pretežno u novcu, ali i u materijalu, a koje su proizvodnju od početnih 15 vizira dnevno dovele do sadašnjih 101 komad dnevno u uvjetima da svi printeri rade i da se radi 24 sata. Na ideju je došao profesor računalstva i elektroskupine predmeta Danijel Pobi prema primjeru iz Češke, a uz njega školski “3D print tim”, kako se nazivaju, čine profesor Zvonimir Međugorac i ravnatelj Mate Vukušić. Do sada proizvedeno je više od 1000 vizira, koji se već koriste u Rijeci, Zagrebu, Osijeku, Našicima, Vinkovcima, Vukovaru, Županji…, a sada i u Novom Sadu. Riječ je o kvalitetnim vizirima izrađenima od PETG plastike koja nije biorazgradiva te omogućuje dezinficiranje i višekratno korištenje.