Vinkovačka Tehnička škola rasadnik je kvalitetnih učenika među kojima i brojnih uspješnih studenata što potvrđuje i priznanje osječkog FERIT-a

Povodom obilježavanja 41. godišnjice FERIT-a u Osijeku, 17. svibnja, Tehničkoj školi Ruđera Boškovića Vinkovci dodijeljeno je priznanje za najveći broj studenata u akademskoj 2018./2019. godini i za najuspješnije studente prema prosječnom broju ostvarenih ECTS bodova po godini studiranja na diplomskim sveučilišnim studijima.

Priznanje Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku dodatni je poticaj učenicima i nastavnicima Tehničke škole u Vinkovcima. “Kao i sva slična priznanja dosad i ovo nas čini izuzetno ponosnima govori da dobro radimo i da iz naše škole izlaze kvalitetni učenici koji u velikom broju upisuju FERIT, nekada Elektrotehnički fakultet, i svrstavaju se u najuspješnije studente”, ističe ravnatelj Mate Vukušić.

Učenici iz četverogodišnjih zanimanja, ako ne odlaze na studij, praktički se odmah zapošljavaju, a isto je i s trogodišnjima

Tehnička škola ove godine upisat će pet četverogodišnjih zanimanja: strojarski računalni tehničar, tehničar za mehatroniku, elektrotehničar, građevinski tehničar i arhitektonski tehničar, dok se eksperimentalna Tehnička gimnazija s novom školskom godinom više se ne upisuje. Upisuju i devet trogodišnjih zanimanja: automehaničar, instalater grijanja i klimatizacije, bravar, CNC operater IG, autoelektričar, elektroinstalater, elektroničar-mehaničar, monter suhe gradnje i zidar. Ukupno trebalo bi biti upisano oko 220 učenika, otprilike kao i prošle godine.

“Učenici i roditelji prepoznaju našu školu i naša zanimanja kao tražena i zapošljiva. Iz četverogodišnjih zanimanja, ako ne odlaze na studij, praktički se odmah zapošljavaju, a isto je i s trogodišnjim zanimanjima jer je nedostatak pravih majstora.. Elektroničari-mehaničari, primjerice, gdje odrade praksu, u pravilu ostaju i raditi. Kod upisa trenutačno je nešto manji interes za građevinska zanimanja: zidar, monter suhe gradnje i građevinski tehničar, a riječ je također o zapošljivim zanimanjima i kod nas i na tržištu rada EU. Primjerice, monter suhe gradnje je jako dobro i traženo zanimanje i potpuno je nepravedno podcijenjeno kod učenika i roditelja”, ističe Mate Vukušić.

Jedan od ciljeva je školu, Vinkovce i Vukovarsko-srijemsku županiju pozicionirati kao centar za robotiku

Bez obzira na to koje zanimanje odaberu, učenici u Tehničkoj školi Vinkovci dobivaju kvalitetno obrazovanje u svakom pogledu, od nastavnika do programa i opreme. “Imamo, primjerice, CNC stroj koji omogućuje da učenici veliki dio prakse obave kod nas u školi. Već imamo tri robota, uskoro stiže i četvrti, a u planu je izrada novoga kurikuluma tehničara za robotiku. Tako da u robotici kontinuirano rastemo. Partneri smo centrima kompetencija, za elektrotehniku Elektrotehničkoj školi iz Osijeka i za strojarstvo Tehničkoj školi iz Slavonskog Broda, i naše promišljanje bilo je da se razvijamo kao centar za robotiku. Dakle, cilj nam je da se naša škola, Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija pozicioniraju kao centar za robotiku gdje bi partnerski učenici iz Osijeka i Broda, ali i drugi, dolazili na edukaciju”, ističe ravnatelj Vukušić.

Širok spektar mogućnosti: od 3D pripreme za operativne zahvate do poduzeća za servisiranje računala

Centar za robotiku samo je jedan od postavljenih ciljeva škole koja se vrlo uspješno koristi novim tehnologijama. Opremu čini i pet 3D printera, a trenutačno s jednom bolnicom u Zagrebu razgovara se o tome da se u Vinkovcima radi 3D priprema za njihove operacije. Bio bi to jedan većih uspjeha škole u kojoj se, između ostaloga, razmišlja i o poduzeću za servisiranje računala. Sada, naime, sve škole postaju e-škole, a to znači između 7 i 8 tisuća novih računala u školama u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja netko treba servisirati. “Mi tu vidimo priliku jer imamo ljude i resurse i za naše učenike to bi bila izvrsna praksa”, ističe ravnatelj Vukušić uz poziv osmašima i njihovim roditeljima da se informiraju o tome što Tehnička škola nudi.

“Pri tome moram naglasiti, naročito za četverogodišnja zanimanja, da se djeca ne smiju voditi samo atraktivnom opremom koju kod nas vide i koja ih fascinira. Treba znati da je kod nas na prvom mjestu znanje matematike i fizike, koje je temelj za sve i bez toga se ne mogu koristiti nove tehnologije. A to je nama cilj, korištenje i primjena novih tehnologija”, zaključuje Mate Vukušić.