The Velvet Underground – White Light / White Heat (1968.)

0
1090

Legendarni američki bend The Velvet Underground, jedna od najutjecajnijih rock grupa u povijesti, 1968. godine objavili su svoj drugi album ‘White Light / White Heat.

Album snimljen prije 48 godina, je prije tri godine reizdan u luksuznom de-luxe izdanju koje su sačinjavala čak tri diska. Pod vodstvom osnivača benda Loua Reeda i Johna Calea, obljetničko izdanje ‘White Light / White Heata’ objelodanilo je remasterirane verzije s originalnog LP-a u mono i stereo zvuku zajedno s bonus materijalima koji uključuju alternativne verzije pjesama poput ‘Hey Mr. Rain’ nove mikseve pjesama ‘Beginning To See The Light’ i ‘Guess I’m Falling In Love’ te dosada neobjavljene vokalne i instrumentalne verzije pjesme ‘The Gift’.

mkf_the-velvet-underground_white-light-white-heat_1968_coverTakođer se pojavio i materijal snimljen za vrijeme posljednjih studijskih proba koje je John Cale’s odradio s Velvetima, prije nego što ih je napustio. Izdanje sadržava i snimku koncerta od 30. travnja 1967. u njujorškom klubu Gymnasium. Album ‘White Light / White Heat’ našao se i na Rolling Stoneovoj listi 500 najboljih albuma svih vremena na kojoj je zauzeo 293. mjesto.

‘Zaglušujući svoje pjesme u gitarsku distorziju i monotoniju, Velveti su napravili najekstremniji album u svom ekstremnom katalogu. Pjesma ‘Sister Ray’ je 17-minutno vrištanje pojačala’, napisano je u obrazloženju.

The Velvet Underground je rock’n’roll sastav osnovan 1965. u New Yorku. Izdali su svega četiri albuma, ali se smatraju jednim od najutjecajnijih bendova svih vremena iako nisu imali uspjeha na top-listama. Svirali su izrazito eksperimentalnu glazbu daleko ispred svog vremena baveći se do tada neuobičajenim i tabu temama kao što su droge, sadomazohizam i uličnim nasiljem.

Izdavač: Verve / Polydor / Universal Music Hrvatska, 1968/2013.

VIDEO: LADY GODIVA’S OPERATION (SPOT)