Dobro je poznato kako brojni Vinkovčani u vrijeme Vinkovačkih jeseni nastoje što ljepše u tradicijskom ozračju urediti svoje prozore, balkone, okućnice…, a čine to i škole, vrtići, ustanove, ugostiteljski objekti, tvrtke i drugi. Poseban doprinos uređenju vinkovačkih ulica i trgova u vrijeme Jeseni daje i Grad Vinkovci zajedno s organizatorima manifestacije. Tako su Novosti d.o.o., među brojnim ukrasima u središtu grada, ove godine dodale još jedan detalj, koji je prihvaćen s velikim simpatijama.

“Ideja je bila uzeti dva nadaleko prepoznatljiva tradicionalna slavonska jesenska motiva, tikvicu i jabuku, a jabuka je i simbol Vinkovaca i Vinkovačkih jeseni, i spojiti ih s još jednim simbolom Slavonije i Šokadije, a to je bećarac te s odabranim stihovima naših poznatih vinkovačkih pisaca Josipa i Ivana Kozarca, koji su najljepše opisali i opjevali ljepotu naše Slavonije”, istaknula je direktorica Novosti Marija Gerovac.

Tako su se plošno izrađene tikvice i jabuke našle među krošnjama drveća u središnjem vinkovačkom parku i na stupovima lampi, a pobudile su veliko zanimanje i rijetko tko će ovih dana proći parkom, a da neće zastati i pročitati pokoji vragolasti ili poučni bećarac, zaštićeno nematerijalno kulturno dobro hrvatske i svjetske kulturne baštine, te se podsjetiti stihova Josipa i Ivana Kozarca posvećenih rodnoj Slavoniji.

Nažalost, ima i onih koji se ne dive, nego uništavaju pa je jedna tikvica polomljena, a stradala su i slova iz natpisa Vinkovačke jeseni na obali Bosuta, koji je ove godine isto postavljen prvi put i vrlo je lijepo upotpunio vizualni identitet 54. Vinkovačkih jeseni. Zato i ovom prilikom apel neodgovornim pojedincima, nemojte uništavati nego uživajte u onome što se radi kako bi grad bio ljepši za građane i za sve koji dolaze u Vinkovce.