3 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Tim stručnjaka poziva na besplatnu stručnu procjenu djece s poteškoćama i osoba s invaliditetom

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Ako u obitelji imate dijete s poteškoćama ili osobu s invaliditetom, adresa na koju ste pozvani obratiti se je Centar za pružanje usluga u zajednici Vukovarsko-srijemske županije koji, od 19. prosinca kada je otvoren, svoje usluge pruža u prostoru bivše Bubamare.

Sada su svima kojima je potrebna uputili poziv na besplatnu stručnu procjenu, prvi korak o potrebnoj usluzi djetetu ili odrasloj osobi koje nemaju odgovarajuću terapiju ili pomoć, a prijeko im je potrebna. Procedura je jednostavna, a benefiti višestruki.

„Da bi se kod nas došlo na stručnu procjenu, potrebno je na naš mail dostaviti osnovne podatke, ime i prezime djeteta ili osobe s invaliditetom, dob i zatražiti termin u kojem bi došla na stručnu procjenu. Uz to sve, potrebno je ponijeti sa sobom medicinsku dokumentaciju koju osoba ima, osobnu iskaznicu i pojaviti se u dogovoreno vrijeme”, poziva zainteresirane ravnateljica Nikolina Beljo.

Stručna procjena sastoji se od dva dijela. Prvi dio, pojašnjava, provodi socijalni radnik uzimajući socijalnu anamnezu i osnovne podatke o korisniku, drugi dio preuzima ostatak stručnog kadra, a kako bi utvrdio koja je optimalna terapija i usluge koje bi određenoj osobi koristile s obzirom na njezino stanje.

Socijalni radnik, pravnik, psiholog, socijalni pedagog, kineziterapeut, fizio i radni terapeut nakon procjene donose zajedničko mišljenje što je kome najpotrebnije, a roditelj kroz nekoliko dana dobiva informaciju što stručni djelatnici Centra smatraju najpotrebnijim za dijete odnosno odraslog korisnika.

Nakon toga otvara se mogućnost ulaska u program besplatnih usluga kojima će unaprijediti svoje zdravlje.


„Nažalost, moram reći da nemamo još uvijek sav stručni kadar, nadamo se u skorijoj budućnosti i taj dio riješiti. Pozivam sve javiti nam se i pri tome ne razmišljati imaju li na nešto pravo ili ne, jer smo, naglašavam, jedna od rijetkih ustanova koja ima pravno savjetovanje u smislu usluga i prava iz sustava socijalne skrbi po potrebi proširenog na druge sektore, zdravstvo, mirovinski sustav i slično kako bi naš korisnik na jednom mjestu imao potpunu informaciju”, pojašnjava ravnateljica potvrđujući kako su procjene krenule, prijave na e-mail centar.vsz@gmail.com stižu svakodnevno i otvorene su za sve.

„Javljaju nam se korisnici i iz drugih županija, vrlo vjerojatno iz razloga što nema puno mjesta koja imaju stručnu procjenu, pružanje usluga i dovoljno raspoloživog stručnog kadra na jednom mjestu, pa su prisiljeni hodati iz jedne ustanove u drugu”, što je prednost ovakve jedne županijske ustanove locirane u središtu Vinkovaca, podcrtava.

Jedan od najvećih problema je što ljudima, boreći se za zdravlje svog djeteta, jednostavno, ne ostanu sve potrebne informacije da bi to isto dijete ostvarilo sva svoja prava koja su mu zakonom zajamčena.

Prostor je otvoren za sve, a upravo će interes i potrebe korisnika Centru pomoći odrediti smjer u kojem se treba razvijati.

Jedan je svakako u bližoj perspektivi poludnevni boravak u trajanju 4-6 sati uz aktivno ispunjeno vrijeme ovisno o potrebama i afinitetima i dobi korisnika kada je riječ i o zabavno-kreativnim radionicama.

Sve informacije kao i kontakt podaci, dostupni su svakodnevno na društvenoj mreži Facebook.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno