I što je bilo daleko, sada je postalo blizu, da ne kažem zbilja: večeras se otvara 3. Filmski festival glumca i to kako… spektakularno, uz prigodan program u 20:00 sati te pola sata poslije s vjerojatno najaktualnijim i najvrućim domaćim filmom – Dnevnikom Diane Budisavljević.
Vinkovački orion
Prikazivanjem spomenutog filma započinje službeno i prva “utrka” za filmsku nagradu Vinkovački Orion koji će biti dodijeljen u četiri kategorije: za najbolju žensku uloga, najbolju mušku uloga, najbolja žensku sporednu uloga te za najbolja mušku sporednu uloge. Pobjednici u prve dvije kategorije kući će će otići sa zlatnom statuom Oriona dok će pobjednici preostale dvije kategorije odnijeti srebrne Orione.
Glumačke kreacije prosuđivat će poseban Ocjenjivački sud kojeg svake godine određuje Hrvatsko društvo filmskih djelatnika a ove će godine to biti glumice Sanja Vejnović i Marica Vidušć Vrdoljak te redatelj Goran Ribarić.
Nagrađeni će dobiti Priznanje i statuu Vinkovački Orion na završnom danu FFG-a u petak 11. listopada. Posebno Priznanje za najbolji igrani film i ove godine će dodijeliti Ocjenjivački sud sastavljen od 20 vinkovačkih gimnazijalaca, polaznika nastave medijske kulture (25 učenika) s mentoricom, prof. Marijom Tikvić.
Večeras nakon projekcije filma “Dnevnik Diana Budisavljević” održat ćemo prigodni razgovor s autoricom Danom Budisavljević i njezinom glumicom iz filma – Aretom Ćurković. Stoga, ne napuštajte dvoranu prerano.
Pokrovitelj festivala je Grad Vinkovci, medijski pokrovitelj Novosti d.o.o. a producent festivala umjetnička organizacija Asser Savus
Sve projekcije se održavaju u dvorani GK Joza Ivakić.

Svečanost otvorenja 3. Filmskog festivala glumca (20:00 sati)
Na svečanosti otvaranja 3. Filmskog festivala glumca govorit će zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Gabrijel Šokičić, član ocjenjivačkog suda redatelj Goran Ribarić, glumica Marina Redžepović ispred HDFD-a te sama autorica filma Dana Budisavljević koja je za ovu priliku dovodi i stvarnog svjedoka događaja, jednog od tada spašene djece, gdina. Milorada Jandrića. Voditeljica svečanosti otvaranja 3. Filmskog filmskog festivala je gđa. Biljana Pavlović.
Dnevnik Diane Budisavljević, 2019. | Adrian Pezdirc, Alma Prica i Livio Badurina kao Alojzije Stepinac | Screenshot: Hulahop

Dnevnik Diane Budisavljević (20:30 h)

HR, SLO, SRB | 2019 | 88’
igrano-dokumentarna drama
Uvjerena da njezin život nije vrjedniji od života nedužno progonjenih, Diana Budisavljević s nekolicinom prijatelja pokreće riskantnu akciju kojom iz logora Nezavisne države Hrvatske spašava više od 10.000 djece. Austrijsko podrijetlo u jednom trenutku išlo joj je u prilog, no u povijesnim previranjima ono postaje teretom zbog kojeg je jedna od najvećih humanitarnih priča Drugog svjetskog rata ostala neispričana…
Pobjednik Filmskog festivala u Puli: Zlatna arena i Zlatna vrata Pule (nagrada publike)
Režija: Dana Budisavljević
Scenarij: Dana Budisavljević i Jelena Paljan
Glazba: Alan i Nenad Sinkauz
Uloge: Alma Prica, Igor Samobor, Mirjana Karanović, Ermin Bravo, Areta Ćurković, Krešimir Mikić, Biserka Ipša, Vilim Matula, Urša Raukar, Livio Badurina…
Produkcijeske kuće: Hulahop, Decembar, This And That
Distribucija: Hulahop
Dana Budisavljević rođena je 1975 u Zagreb. Diplomirala je na Odsjeku za filmsku i TV montažu ADU u Zagrebu. Radila je kao montažerka, asistentica produkcije i organizatorica filmskih festivala. Debitirala kao redateljica dokumentarnim filmom “Sve 5! ” (Factum, 2004.), a širu popularnost stekla obiteljskim filmom o coming outu “Nije ti život pjesma Havaja” (2012.). Kao producentica potpisuje dok. Serijal “Betonski spavači Saše Bana”, filmove “Lijepo mi je s tobom znaš” Eve Kraljević, “Onda vidim Tanju” Juraja Lerotića i druge. “Dnevnik Diane Budisavljević” njen je prvi dugometražni film.