Kontaktirajte nas

Aktualno

Toni Šarić: dok god bude imalo smisla i budu dolazili neki novi klinci, gurat ću dalje

Objavljeno

-

Povezivanjem programa 9. Antičkih filmskih večeri i 15. Festivala dokumentarnog rock filma, slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova u Filmskom tjednu od 17. do 21. kolovoza uživat će na više lokacija u projekcijama recentne filmske produkcije, uz popratni program, a sve zahvaljujući članovima Udruge ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca. O pripremama za ovogodišnji DORF, o tome kako je tekla organizacija, s kojim se sve problemima susretao, kao i o novitetima u odnosu na prijašnje godine, razgovarali smo s direktorom festivala Tonijem Šarićem. Pred ljubiteljima filmske umjetnosti je već 15. godina druženja uz glazbene dokumentarce, s naglaskom na prošlogodišnji uspjeh kada su, kao jedini slavonski offline održani festival, uz već tradicionalne muke odnosno probleme s recentnom produkcijom i izborom filmova te značajno promijenjenom strukturom publike, uspjeli održati kontinuitet.

“S druge strane, dobra suradnja sa Gradskim muzejom Vinkovci i već devet filmskih ljeta u njihovom lapidariju potvrdilo je da smo taj location scouting dio riješili te čvrsta OFF DORF stanica u sjajnom Hang Loose baru kao nekoj prirodnoj oazi naše ekipe plus povjerenje partnera, od institucija, medija, pa sve do običnih followera, činjenice su koje raduju. Pokrenuta je i suradnja s platformom europskih festivala glazbenih dokumentaraca, a to znači da ćemo opet prijavljivati projekte, jer mi smo i preživjeli do sada zahvaljujući pretpristupnim EU sredstvima”, ističe Toni Šarić.

Što se tiče samih filmova, dodaje, zanimljivo je kako ove godine nemamo film iz Srbije, što se događa po prvi put.

“Ali zato imamo odličan TV-film iz BiH, napokon. Radi se o posveti velikim Indeksima. Imamo i četiri hrvatske premijere i jednu svjetsku. Osmišljen je Intro dan, u ponedjeljak se sjećamo velikana hrvatske pop rock glazbe, film o Rajku Dujmiću te ekskluzivna premijera filma o turneji Daleke obale u Americi. Obzirom na dizanje letvice, govorim naravno o inozemnoj produkciji, prilično aktivno sudjelovanje streaming servisa i zanimanje za glazbene dokumentarce koje se, čini mi se, nekako povećalo, na neku drugu foru, istina, ali nije palo, a ja sam to nekako očekivao, jedva čekam sve to vidjeti u dobrom društvu na velikom platnu. U iščekivanju filma čiji smo još davno s KlasikTV-om podržali nastanak, prikazujemo film mlade Andrijane Mirne Marin o ženskoj sceni, dio filma su i naše Punčke te želim vjerovati da je tranzicija, smjena generacija, počela i da će mlađa ekipa isporučivati neke svoje generacijske priče”, objašnjava Toni.

Nagradu za životno djelo ove godine dobit će Radislav Jovanov Gonzo što je, kako kaže, mala zahvala za sve cool spotove koje je napravio i njihova posveta video formatu koji je toliko toga učinio boljim i zanimljivijim.

“Imamo i superzanimljivog gosta i dragog prijatelja, glazbenog promotora Matu Škugora, čija biografija je prilično tražena knjiga ovih dana, ponosno predstavljamo Matinu priču, uz izložbu plakata i nagradu koju mu je pripremio nevjerojatni Miro Župa, već petu godinu autor naših nagrada”, napominje.

Kada su Antičke filmske večeri u pitanju, drago mu je, naglašava, da ih je ekipa iz Muzeja prihvatila i zaista partnerski ulazi u sve ove aktivnosti.

“Ovo ljeto je napokon prostor korišten i više, osobno bih volio da se svaki vikend negdje gledaju filmovi, da se odgoji što je moguće više novih ljubitelja filma. Od jeseni se opet vjerojatno zatvaramo, treba iskoristiti svaku outdoor priliku. Ove godine našu nagradu nazvanu po Stojanu Dimitrijeviću dajemo sjajnom Silvestru Kolbasu, jednom od velikana kojima su Vinkovci bili polazna točka. Imamo i kviz koji guramo već jako dugo, kao zabavan i koristan dodatni motiv učenja. Zahvaljujem i ovom prigodom KlasikTV-u koji nam je partner već toliko godina, a posebno se radujem predavanju, odnosno predstavljanju novosti iz Muzeja, jedinstvena je to prilika čuti iz prve ruke o njihovim aktivnostima, u tom super ambijentu”, poručuje.

Zanimalo nas je i kako gleda na budućnost samog festivala, odnosno kako bi se stvari mogle razvijati dalje.

Ne znam, nisam siguran koji je to novac odnosno koja su očekivanja potencijalnih naručitelja, mi smo imali sa KlasikTV-om solidno iskustvo, stizale su prijave, uvijek ima nekih ideja. Pa opet se vraćam na HRT i njihove nedjeljne projekcije, postoji publika za to čim toliko dugo furaju i vjerujem da je prosjek godina 40+. S druge strane, ja sam s kćerkom oduševljeno pogledao film o Billie Eilish, ona nije disala, a ja sam joj zavidio, zamisli da je meni neko omogućio u njenim godinama da vidim film o Pixies ili Sonic Youth u naponu snage ili šta ja znam, seriju animiranu o funku i taj cijeli revival odnosno podražaj koji njena generacija dobiva preko serija i soundtracka možda ima neku logiku, odnosno, prilagođeno trenutku i tehnologiji inficirat će se neko novo Žedno Uho. Svakako je zanimljivo vrijeme pred nama, neki novi načini gledanja i konzumiranja, trendovi koje pratimo. Mišljenja su podijeljena, kao i uvijek kada nema nekog brzog rješenja. Što se nas tiče, dok god bude imalo smisla i budu dolazili neki novi klinci, gurat ću dalje, naravno, suradnje i razmjene su uvijek bile put za ovakve male prozore u svijet”, zaključuje direktor i idejni začetnik ovog vinkovačkog, sada već godinama nadaleko poznatog festivala, Toni Šarić.

Aktualno

Gradonačelnik Bosančić ugostio radoznale učenike četvrte osnovne škole

Objavljeno

-

Napisao/la

    68 pregleda

U četvrtom razredu osnovne škole uči se, između ostalog, o lokalnoj samoupravi, funkcijama gradonačelnika i načelnika. Dobro je poznato kako je iskustveni dio učenja uvijek zabavniji i lakše se upamti rečeno pa je na tom tragu učiteljica 4.b razreda Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića iz Vinkovaca odlučila sa svojim učenicima posjetiti vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića na njegovom radnom mjestu, kako bi vidjeli kako sve funkcionira i izgleda iz prve ruke.

„Već se duže vrijeme bavimo gradivom vezanim za ustroj Republike Hrvatske, simbole, nizinski zavičaj, funkcije načelnika i gradonačelnika. Djeca nisu upoznata sa svim tim pojmovima, najbolje uče iz iskustva pa smo shvatili da bi najbolje bilo da dođu i iz prve ruke vide kako to sve izgleda. Gradonačelnik je izrazio dobru volju i primio nas u goste, na što smo izuzetno ponosni”, rekla je Branka Gale, učiteljica 4.b razreda.

Djeca su spremno dočekala gradonačelnika s velikim brojem pitanja – od onih osobnih kao što su gdje je gradonačelnik pohađao školu, koji mu je bio najdraži predmet, kako se odlučio za ovaj poziv pa sve do poslovnih vezanih za zadaće i mogućnosti gradonačelnika. „Za gradonačelnika sam pripremio pitanje o kružnom toku ili semaforu kod bolnice na koje mi je odgovorio. Sviđa mi se ovo gradivo koje sada učimo i možda bi jednog dana čak i mogao biti gradonačelnik”, kazao je Luka Saračević, predsjednik razreda.

Nakon odgovora na ne tako jednostavna pitanja, učenici su se uputili u obilazak prostora gradske uprave pa su tako prvo obišli gradonačelnikov ured u kojem su zamjeniku gradonačelnika, Josipu Romiću, postavljali pitanja uz izložene projekte na panou u uredu pa su zajedno došli do zaključka da bi im se najviše svidio novi vanjski bazen i kako jedva čekaju realizaciju. Nakon toga, posjetili su Malu vijećnicu u kojoj su se, uz okrjepu, malo odmorili od postavljanja silnih pitanja koja su ih zanimala.

„Uvijek mi je lijepo kad me djeca obiđu i to su najljepši trenutci svakog gradonačelničkog mandata. Imali su pregršt ne tako bezazlenih pitanja i moram priznati da nije lako odgovarati djeci. Hvala im na posjeti, drago mi je da uče o svom gradu i institucijama i uvijek ćemo naći vremena primiti svaki razred koji želi doći obići gradsku upravu”, zaključio je gradonačelnik Bosančić ovo zabavno i edukativno druženje.

Nastavi čitati

Aktualno

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Objavljeno

-

Napisao/la

    99 pregleda

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno znači, prvenstveno za sve neonatologije u Hrvatskoj, a pogotovo za one manje, kao što je naša u Vinkovačkoj bolnici.

“Drago nam je da klub roditelja nedonoščadi “Palčići” nije zaboravio na nas. Ovo je već treća donacija u slijedu kojom nam nastavljaju stavljati osmijeh na lice i donositi sreću”, rekla je dr.sc. Marija Jurković, voditeljica Odjela za pedijatriju. Prije svega, bitna je mogućnost pružanja adekvatne skrbi nedonoščadi koja se rode u manjim centrima i koja imaju veće probleme. “Moraju biti liječeni u klinikama, međutim, postoji dio nedonoščadi koja mogu primiti adekvatnu skrb i u bolnicama kao što je naša u Vinkovcima. Naravno da je za to potrebna odgovarajuća oprema, osoblje i znanje, a mi se prije svega trudimo učiniti dostupnim sva tri segmenta skrbi”, dodala je Jurković.

Briga na neonatologiji prvenstveno je bitna roditeljima nedonoščadi. Mogućnost skrbi u bolnici gdje je ono rođeno i koja nije kilometrima udaljena od mjesta stanovanja, uvelike olakšava situaciju i boravak, gdje roditelji mogu lakše posjećivati svoje dijete i s njim provoditi duže vrijeme. “Stalna prisutnost roditelja, bitna je za razvoj nedonoščadi i osjećaj sigurnosti. Sve to omogućit će ova današnja donacija. Osim novog uređaja, posjedujemo i nekoliko starijih koji nas i dalje dobro služe i obavljaju svoju funkciju”, zaključila je Jurković.

Sama priča sa opremom na neonatologiji nikad nije gotova iz dva razloga: stalni priljev novih i naprednijih uređaja, njihova modernizacija i nešto što je prije svega pogodnije za pacijente. Industrija napreduje, na tome se puno radi, u ovom slučaju radi omogućavanja što kvalitetnije skrbi za nedonoščad u prvim danima života. Drugi razlog je samo korištenje opreme koja se konstantno troši i potrebna joj je kontinuirana obnova.

Voditeljica odjela za pedijatriju zahvalila se u svoje ime, u ime svih kolega pedijatara, svih medicinskih sestara, ravnatelja dr. Krunoslava Šporčića, a osobito pacijenata nedonoščadi i njihovih roditelja, klubu roditelja nedonoščadi “Palčići” i svim donatorima.

“Ovdje smo bili 2014. godine sa četiri vrijedna uređaja, otprilike ukupne vrijednosti 190 000 kuna. Danas smo ovdje sa intenzivnim inkubatorom za koji su prikupljena sredstva u sklopu akcije “Palčići za Hrvatsku” gdje je prikupljeno 2 400 000 kuna, kojima bi trebali donirati uređaje u 25  rodilišta, za potrebe koje su nam poslali”, rekla je Željka Vučko, klub roditelja nedonoščadi “Palčiči” i dodala kako je vrijednost ovog inkubatora 158 000 kuna. Akcija je ovo koju je pokrenuo ovaj klub nakon potresa u Zagrebu, a koja je zapravo nastavak akcije “Vratimo Palčiće u Petrovu”.

“Mi nećemo stati dok i posljednji uređaj koji je kupljen u akciji ne dobije svoje mjesto tamo gdje će biti zaista najvrijedniji”, objasnila je Vučko.

Nastavi čitati

Aktualno

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Objavljeno

-

Napisao/la

    174 pregleda

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu u kojoj je 25. listopada oko 18.40 sati, na državnoj cesti D55, smrtno stradao 54-godišnji biciklist.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 29-godišnjak, upravljajući vozilom marke Audi vinkovačkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola i opojne droge amphetamin te za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanje motornim vozilima „B“ kategorije, naletio na bicikl kojim je upravljao 54-godišnjak u istom smjeru, te bez zaustavljanja radi pružanja pomoći, nastavio kretanje u smjeru Vinkovaca, gdje su ga u 22 sata pronašli policijski službenici PPRP Vinkovci.

Uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, 29-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske. Istražni sudac odredio mu je mjesec dana istražnog zatvora, priopćila je policija.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Slavonijaprije 46 minuta

Na završnoj radionici proglašeni najbolji radovi inspirirani prirodnim ljepotama rijeka Slavonije

Trećom radionicom i dodjelom nagrada uspješno je u Andrijaševcima završen projekt Čitanjem po Bosutu. Projekt je to koji je još...

Slavonijaprije 2 sata

U prometnoj nesreći teško ozlijeđena 19-godišnjakinja: Nakon udara u kamion ispala iz automobila

U protekla 24 sata na području PU vukovarsko-srijemske evidentirane su dvije prometne nesreće. U prometnoj nesreći na odmorištu Rastovica autoceste...

Aktualnoprije 3 sata

Gradonačelnik Bosančić ugostio radoznale učenike četvrte osnovne škole

U četvrtom razredu osnovne škole uči se, između ostalog, o lokalnoj samoupravi, funkcijama gradonačelnika i načelnika. Dobro je poznato kako...

Aktualnoprije 4 sata

Hvalevrijedna donacija Odjelu za pedijatriju Vinkovačke bolnice

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ donirali su Općoj županijskoj bolnici Vinkovci intenzivni inkubator za skrb o nedonoščadi. Ova hvalevrijedna akcija puno...

Aktualnoprije 5 sati

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje...

Vijestiprije 5 sati

Naknadu za troškove ogrjeva ove će godine dobiti 223 korisnika

Grad Vinkovci obavještava korisnike zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Vinkovci koji se griju na drva, s prebivalištem na...

koronavirusprije 7 sati

U Hrvatskoj 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, 26 osoba umrlo

 U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 4571 novi slučaj zaraze koronavirusom, a 26 osoba je od posljedica zaraze...

Aktualnoprije 7 sati

Vinkovački klubovi raznim aktivnostima obilježavaju Svjetski dan juda

U suradnji s Hrvatskim judo savezom, vinkovački klubovi su u sklopu Svjetskog dana juda organizirali razne aktivnosti kako bi obilježili...

Najčitanije