13 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

Tonka će sutra i Emigranti čak dvije kazališne premijere u ovom tjednu

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

U Gradskom kazalištu Joze Ivakića, sadržajno bogat program u studenom, otvorit će čak dvije premijerne izvedbe – jedna za mlađu, druga za stariju publiku.

Tonka će sutra, predstava je za djecu nastala u koprodukciji vinkovačkih kazalištaraca i kazališnih kuća iz Požege i Virovitice prema motivima istoimene slikovnice Jelene Pervan. Najmlađe Vinkovčane u gledalištu očekuju u petak, 4. studenoga u 18 sati.

Glumački tercet dama Katarina Šestić, Anabela Sulić i Monika Lanšćak, tijekom 45 minuta, uvest će nas u svijet jedne sasvim obične djevojčice koja voli stvari odgađati za sutra.

FOTO: Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci
FOTO: Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci

…A sutra ponekad postane i preksutra, a preksutra i prekpreksutra. Strpljiva mama pokušava na sve načine Tonku naučiti odgovornosti i tome kako svatko ima obveze koje treba riješiti, ali nije to lak zadatak kad se radi o jednoj zaigranoj mudrici kao što je Tonka. Šetanje Strahimira, pospremanje igračaka, jedenje večere, vježbanje pisanja slova B, sve su to zadaci koje Tonka iz dana u dan odgađa. Na sreću u pomoć dolazi mamina sestra, Sara. Putoholičarka i avanturistica, super-teta koja putuje svijetom i skuplja priče. Mama i teta zajedničkim snagama dosjete se priče koju su čule od bake i djeda kako postoje sutrići – malena bića koja dolaze samo onima koji odgađaju stvari za sutra. A sutrića se možete riješiti, ako počnete rješavati svoje obveze već DANAS.

Cijena ulaznice u pretprodaji je 20 kuna, na dan predstave 25.

Repriza je u subotu, 5. studenog u 11 sati.

Također za subotu, ali u 20 sati zakazana je premijera drame Emigranti Slawomira Mrožeka, a predstava se izvodi u prostoru bivše kuglane hotela Slavonija.

U režiji Jasmina Novljakovića na sceni će nas dočekati vinkovački glumci Vladimir Andrić i Vedran Dakić, dva stranca iz nedefinirane zemlje koji žive zajedno u podrumu u nepoznatom gradu u zapadnoj Europi.

FOTO: Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci

Otuđeni intelektualac AA odlučio je emigrirati iz političkih razloga dok je njegov sustanar, “seljak radnik” XX, otišao samo zaraditi novac. Osuđeni su na vlastito društvo, a njihova se simbioza temelji na međusobnoj ovisnosti: XX materijalno koristi AA dok ovaj tvrdi da svog suputnika iskorištava za proučavanje robovskog mentaliteta svojih sunarodnjaka.

AA, i sam frustriran i pasivan, superioran je u odnosu na nižu klasu, početnike, čija je jedina svrha života poboljšati vlastitu egzistenciju. U tim uvjetima međusobni sukobi i antagonizmi poprimaju iznimnu oštrinu.U širem smislu, sukob između AA i XX tiče se jednog od najvažnijih problema u poslijeratnoj Poljskoj – jaza između inteligencije i radnika. U finalu se sintetiziraju vrijednosti obiju društvenih skupina, najavljujući prevladavanje nastalih prepreka, stoji u najavi predstave u trajanju 80 minuta.

Inače, Emigranti (1974.) su najistaknutije Mrožekovo djelo od izlaska Tanga, a ujedno i jedna od najvažnijih poljskih drama poslijeratnog razdoblja.

Ulaznice u pretprodaji stoje 50 kuna, na dan izvedbe 60 kuna.

Repriza je zakazana za sutradan, 6. studenog, u istom prostoru, u 20 sati.

Iz kazališnog kalendara za studeni izdvajamo Arsenov feral u produkciji HNK Šibenik koji će Vinkovcima, u subotu, 12. u 20 sati donijeti Poeziju na daskama ovog rođenog Šibenčanina.

FOTO: Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci

Arsenov feral projekt je posvećen Arsenu Dediću nastao prema ideji ravnatelja HNK u Šibeniku Jakova Bilića. Program je namjenjen publici koja voli poeziju, šansonu i profinjenu glazbu. Glumci i glazbenici iz Šibenika podariti će publici šansone i poeziju Arsena Dedića, Brela, Fabrizia De Andre, Gina Paolija i mnogih drugih.

Za kraj najavljujemo 14. Noć kazališta, tijekom koje će, domaća kazališnja javnost, u subotu, 19. studenoga od 20 sati imat prilike uživati u dvije predstave – monodrami IZVEDBA JE Vinkovčanke Nataše Veselinović i ERI S ONOGA SVIJETA, stand up nastupu Željak Ninčića o dvoje najatraktivijih likova popularne AUDICIJE – Marinka Ćutuka i Veselog-primi me.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno