21 C
Vinkovci
Petak, 12. travnja 2024.

Top 5 knjiga vinkovačke knjižnice koje smo posebno voljeli u 2021. godini

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Potraga za dobrom knjigom iz godine u godinu iznjedri hit naslove odnosno bestsellere, kako ih vole nazivati izdavači, a upravo preporukom diktirana potražnja, bilo u knjižarama ili knjižnicama, prišiva im tu titulu. U Hrvatskoj se godišnje objavi oko 6500 naslova, no među najčitanijima ove godine u vinkovačkoj knjižnici prvih pet mjesta zauzimaju Hana – Alene Mornštajnove, Čovpas – Dava Pilkeya, Moja Aljaska – Kristin Hannah, Sunčeva sestra – Lucinde Riley i Gricko – Emme Yarlett.

Nazvan po teti protagonistice, roman Hana temeljen je na stvarnim događajima, između 1933. i 1963. u Češkoj te prikazuje život triju generacija Židova iz grada Valašské Meziříčí. Nevina dječja nepodopština početak je niza nevjerojatnih i tragičnih događaja u obitelji djevojčice Mire. Moja Aljaska je pak potresan roman o ljubavi i gubitku, borbi za goli život i divljini koja se nalazi kako u prirodi tako i u samom čovjeku. Nove pasje priče iz pera autora kapetana Gaćeše kriju se u uvezu Čovpas, novoj vrsti pravednika koji je djelomično pas, a djelomično čovjek i veliki je heroj. Šesti nastavak u svjetskom bestseller serijalu Sedam sestara je Sunčeva sestra, a Gricko je čudovište koje obožava grickati knjige skriven u dječjoj slikovnici.

“Čitajmo da ne ostanemo bez riječi,” bio je slogan Godine čitanja u Hrvatskoj u službi motivacije dobre navike čitanja.


U redovima između polica vinkovačke knjižnice godišnje prošeta gotovo 60 000 korisnika u potrazi za različitom građom odnosno sadržajima kojih je oko 150, a uspješno ih kreira tim entuzijasta, po zanimanju knjižničara, a po pozivu dobrih duša grada kod kojih se, što zbog pristupa, što zbog ozračja, osjećamo uvijek dobrodošlima.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno