9 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Toše Filipovski sutra u Pločniku predstavlja knjiga o Mizaru!

Više od autora

- vl promo-Sutra, u petak 3. lipnja, u terminu od 18:00 do 20:00 sati u Pločniku (Međimurska 21, Zagreb) će se održati promocija knjige o grupi Mizar autor Toše Filipovskog Ulaz je besplatan. Tošo Filipovski je makedonski autor već nekoliko objavljenih knjiga, kroničar vremena, pisac i izdavač, vlasnik Corpus Delicti Records, kao i prodavaonice ploča Ap(o)teka, koja se nalazi u MKC-u Skopje.

Kroz tiskovnu konferenciju otvorenog tipa, te druženje i razgovor s Tošom, očekuje vas premijerno predstavljanje makedonske glazbene publicistike, od svježe objavljene monografije sastava Mizar, do ranije objavljenih naslova, kao predstavljanje i novih vinilnih izdanja, različitih kompilaciija iz produkcije Corpus Delicti Records.

Moderatori razgovora su Tomislav Šunjić i Vedran Meniga, voditelji radio emisije i video podcasta Pozitivan ritam.

Sve knjige i izdanja moguće je nabaviti tokom eventa, a i inače u prodavaonici ploča PDV (1. kat), ili online putem www.pdv.com.hr.

foto: PDV Records promo

Knjige:

Makedonska rock enciklopedija 1963-2018, Prvi tom

(objavljena u svibnju 2018., oko 500 stranica, A4 format, crno-belo izdanje)

333 makedonskih bendova i njihove kompletne biografije, sa njihovim detaljnim diskografijama, fotografije, zanimljivosti, koncerti

Makedonska diskografija – Vinili 1958-2019, Prvi tom

(objavljena u srpnju 2019., oko 400 stranica, A4 format, full color izdanje)

333 vinilna izdanja makedonskih urbanih sastava, ili vinili na kojima se nalazi ti isti bendovi. Priče o njima, tiraži, datumi izlaska, anegdote….

Makedonski rok vremeplov, Prvi tom

(objavljena u prosincu 2020., oko 400 stranica, A4 format, full color izdanje)

Više od 1800 bitnih događaja koji su se dogodili na makedonskoj rock sceni, ispričanih kroz datume. Svaka stranica je jedan dan u godini, i na njoj su opisani u prosjeku 4-5 povijesnih događaja sa domaće rock scene)

Mizar – Otkrovenija 1981-2021

(objavljena u ožujku 2022., 333 stranica, A4 format, full color izdanje)

Prva biografija jednog makedonskog rock benda. Prvo dvojezično izdanje, makedonski-engleski. Za prvi put jedna biografija na Balkanu propraćena je i obiteljskim stablom benda. Popis svih koncerata i svih snimljenih pjesama. Više od 100 dosad nikad viđenih fotografija

foto: PDV Records promo

LP izdanja:

Macedonian Dark Wave 1985-1989

(kompilacija sa 9 makedonskih dark bendova iz spomenutog razdbolja. Dvije varijante vinila, crni i crveni. 6 ranije nigdje objavljenih snimaka. Mizar, Anastasia, Aporea, Padot na Vizantija, Kleopatra…) … objavljeno u travnju 2022.

Macedonian New Wave 1981-1985 Vol. 1 (Ima li Zabava?)

(kompilacija 12 makedonskih new wave bendova sa snimkama koje se ranije nisu pojavile na niti jednom nosaču zvuka. Concorde, Triangl, Memorija, Design, Haos In Laos, Tokmu Taka…) … objavljeno u srpnju 2019.

Macedonian New Wave 1979-1987 Vol. 2

(kompilacija 14 makedonskih new wave bendova sa snimkama koje se ranije nisu pojavile na niti jednom nosaču zvuka. Dvije varijante vinila, crni i crveni. Inola X, Bastion, Bon Ton, Fora, Zijan, Pramen…) … objavljeno u travnju 2022.

Kolku Glasno Moram Da Viknam Za Da Me Cujat?

(kompilacija sa 12 mladih i angažiranih makedonskih bendova…metal core, punk, hip hop, rock, ska, indie…. Superhiks, Smut, PMG Kolektiv, Hardfaced, Blla Blla Blla…) … objavljeno u srpnju 2019.

foto: PDV Records promo

Tošo Filipovski je rođen 9.5.1969 godine u Kočanima. Suprug Biljane, i otac Petra i Sofije. Kao srednoškolac u Kočanima osnovao je pionirski makedonski hard-core sastav Die Himmelstrasse. Po povratku iz JNA i po dolasku na studij, u Skoplju započinje sa svojim muzičkim aktivizmom, usmjeren na razvoj prvenstveno makedonske underground scene. Na samom kraju 1989. godine objavljuje prvi makedonski muzički fanzin Teshkoto, da bi početkom narednog desetljeća započeo sa povremenim tekstovima u nekoliko studentskih i muzičkih novina: Studentski Zbor, Mlad Borec, Trotoar, Metro, Joint.

U razdoblju 1996-1997 glavni je urednik muzickog magazina Grad. U godinama od 1992. do 2001. organizira pet izdanja muzičkog Underground Festivala, jedinog takvog internacionalnog u Makedoniji u tim godinama. U godinama nakon, do 2009., promovira i organizira veliki broj koncerata domaćih i stranih punk/hardcore bendova. Početkom 90-ih započinje i njegov medijski, prije svega radio angažman, kroz nekoliko specijaliziranih emisija za makedonsku muziku. Počeci su na Mladinskom radiju Klub 100, pa Studentski radio, Radio Ravel, ali je najduže opstao na legendarnom muzičkom radiju Kanal 103. U 4 godine, od 1994. do 1998. radi na TV-u, kultne emisije Dosie na TV Sitel i Za Makedonckata Muzika na TV Telma. Obje emisije su popularizirale makedonsku rock scenu, ali i promovirale ex YU bendove na ovom području. Od početka 1994. pa do danas, Tošo i njegov Corpus Delicti Records su objavljivali kasete, CD-e i LP-e makedonskih bendova.

Za vrijeme svog angažmana (1998-2005) u NVO-u Centar za Izvođačke Umetnosti – Multimedia, inicirao je jednodnevni ulični projekat (1.10.2001), protest u pokretu pod imenom Preku takvoto, i to je jedan od prvih organiziranih oblika pacifističkog građanskog aktivizma na makedonskoj rock sceni. Već iduće godine, 2002, u suradnji sa Lithium Records, CIU Multimedia organizira prvi muzički festival na otvorenom u Makedoniji – Alarm. Koju godinu kasnije i sam će biti dio tima Lithium Records kao PR za njihove događaje. U prvom desetljeću novog milenija radi i kako manager King Naat Veliov & Original Kočani Orkestar.

Od 2009. godine ima vinyl record store, najprije pod imenom Maximumrokenrol, a od 2017. pod imenom Ap(o)teka, lociran u legendarnom prostoru u Skoplju – Mladinski Kulturni Centar (MKC).

Još malo pa će 4 desetljeća od kako je strastveni sakupljač muzičkih artefakta, izdanja i informacija o makedonskoj rock sceni. U zadnjih 15 godina aktivno radi na kreiranju uvjeta za otvaranje rock muzeja u Makedoniji, ili Centra za istraživanje, arhiviranje, digitaliziranje i promociju makedonske rock muzike.

U svibnju 2018. objavio je kapitalno delo makedonske kulture; Makedonsku Rok Enciklopediju. 14 meseci kasnije objavljeno je još jedno, slično po obujmu, također kapitalno djelo: Makedonska Diskografija – Vinili. Zadnjih dana 2020. objavljena je još jedna monografija, Makedonski Rok Vremeplov. Zadnje djelo mu je iz ožujka 2022, monografija o bendu Mizar – Otkrovenija 1981-2021.

2021 dobio je najveću državnu nagradu za publicistiku – “Mito Hadzi Vasilev-Jasmin”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno