U ugodnoj atmosferi Galerije fotografije Meraja danas je otvorena izložba fotografija umjetnika Toše Dabca. “Narodne nošnje kroz objektiv Toše Dabca”, kako glasi ime izložbe, predstavlja 32 fotografije iz bogatog umjetnikovog opusa.

Fotografije prikazuju selekciju njegova opusa tematiziraju pojedince u narodnoj nošnji usred gradske vreve, na terenskim fotografiranjima ili na smotrama folklora. Fotografije nam kao etnografski podatak uvelike pomažu u istraživanju ili rekreaciji narodnih nošnji, a Dabčeve fotografije osim etnografskih podataka sadrže iznimnu estetsku vrijednost.

Nazočne na otvorenju pozdravio je predsjednik Foto kluba Vinkovci Dražen Bota. Izložbu je predstavila autorica Bojana Poljaković Popović, a otvorila ju je Marina Šimić Karaula, v.d. pročelnica Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom i mjesnu samoupravu Grada Vinkovaca.

Fotografije iz različitih dijelova regije

Iako Dabac tek od 1951. godine dokumentira smotre folklora, na izložbi su prezentirane i folklorne fotografije iz nešto ranijeg doba. Glavni motiv na fotografijama su narodne nošnje iz različitih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Makedonije. Gledajući ih mogli smo se upoznati s tradicijom odijevanja talijanske manjine u južnoj Istri, nošnjom Dubrovačkog primorja, svečanom alkarskom odorom, svečanom slavonskom narodnom nošnjom, narodnom nošnjom iz Sarajeva i Travnika te makedonskom tradicijom. Neke od izloženih fotografija pripadaju poznatom ciklusu Ljudi s ulice, ali većina njih nije često reproducirana te je samim time i manje poznata. U tome leži najveća vrijednost ove izložbe.

Fotografije poput Žena iz Garešnice nastala je pomno i promišljeno. Većina drugih fotografija stvorene su spontano, baš kako je to Dabac inače i radio. Budući da je on najveći dio svoga života proveo na ulicama Zagreba, ne čudi što je upravo najveći broj fotografija nastao na tom području.

Folklorne fotografije

Izložene fotografije prikazuju posebnosti narodnih nošnji iz različitih krajeva regije. Dabčeve fotografije kulturološki povezuju ljude. Iz njegovog stvaralaštva može se saznati mnogo o raznovrsnosti motiva tradicijskog tekstilnog rukotvorstva i odijevanja. Uz umjetničku vrijednost, ove fotografije su i dokumentarne te čuvaju duh prošlosti. Izložbu je nadopunilo i šest kompleta narodnih nošnji koju su za ovu prigodu nosili učenici vinkovačkih srednjih škola, a koje su izradile vrijedne ruke djelatnica Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba i koje su tematski vezani za izložene fotografije.