Kontaktirajte nas

Aktualno

Transportno-logistički centar VSŽ: Strateški transportni centar u ovom dijelu Istočne Europe

Objavljeno

-

Ukupna vrijednost projekta Transportno-logističkog centra u Vinkovcima procjenjuje na oko 305 milijuna kuna
Centar će se prostirati na ukupno 146 hektara površine, a prva etapa projekta obuhvaća područje od 50 hektara
Na 11. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijemu u Našicama je 5. listopada potpisan dodatak Razvojnom sporazumu za područje Slavonije, Baranje i Srijema, ukupne vrijednosti 10,7 milijardi kuna, koji je obuhvatio 38 novih razvojnih i strateških projekata, među kojima i Transportno-logistički centar Vukovarsko-srijemske županije.
Transportno logistički centar Vukovarsko-srijemske županije smješten je u Vinkovcima uz prugu na X željezničkom koridoru. Ima odličan geostrateški položaj, blizu su mu luke Vukovar, Osijek i Slavonski Brod, zračna luka Osijek, a ne smije se zaboraviti ni dobra prometna povezanost sa susjednim zemljama (Bosna i Hercegovina, Mađarska i Srbija), ističe Goran Koprivnjak, voditelj Odjela  za provedbu programa i projekata u Razvojnoj agenciji Vukovarsko-srijemske županije. Projektna ideja, nastavlja, zasniva se na korištenju geostrateškog položaja Vukovarsko-srijemske županije, što je značajna komparativna prednost u odnosu na susjedne županije i regiju Istočne Europe u cjelini. Položaj Vukovarsko – srijemske županije je osnova za intenzivni razvoj logističko – transportne komponente, s obzirom na to da se na području županije sijeku značajni europski prometni pravci (riječni, željeznički i cestovni). Do sada ova komparativna prednost nije bila značajnije gospodarski valorizirana.

“Projekt gradnje Transportno-logističkog centra u Vinkovcima jedan je od strateških projekata ne samo Vukovarsko-srijemske županije nego i cijeloga istoka Hrvatske. Cilj je izgraditi suvremeni logistički centar u skladu s europskim standardima i kvalitetom izvedbe s ciljem osiguranja okvira za ekonomski isplativo i dugoročno samoodrživo funkcioniranje. Radi se zapravo o proizvodno-logističkoj poduzetničkoj zoni koja će se graditi na mjestu nekadašnjeg ranžirnog kolodvora u Vinkovcima. TLC VSŽ bit će centar, hub, za područje šire regije u ovom dijelu Istočne Europe, u kojem će se odvijati sve aktivnosti koje se odnose na prijevoz, logistiku i distribuciju robe za nacionalni i međunarodni tranzit, za najraznovrsnije subjekte/korisnike usluga na komercijalnoj osnovi”, ističe Goran Koprivnjak, dodajući kako će se u centru odvijati i ostale gospodarske djelatnosti od interesa za korisnike: proizvodnja, dorada, manipulacija i skladištenje proizvoda, u skladu s potrebama korisnika i njegovom osnovnom namjenom. Zbog svega navedenog za izgradnjom ove proizvodno-logističke poduzetničke zone postoji veliki interes ulagača.

O važnosti projekta čiji je nositelj Vukovarsko-srijemska županija, govori i činjenica da se njegova ukupna vrijednost procjenjuje na oko 305 milijuna kuna i da bi se prostirao na ukupno 146 hektara površine.
“Prva etapa projekta obuhvaća područje od 50 hektara, a gradnja se procjenjuje na više od 180 milijuna kuna. Tijekom prošle godine izrađena je Studija izvodljivosti i potpisan ugovor o financiranju projektno-tehničke dokumentacije za prvu etapu gradnje TLC-a, koja će biti završena i ishođena do veljače 2022. godine. Vrijednost ugovora iznosi više od tri milijuna kuna, a biti će sufinanciran s 85 posto iz EU dok će preostala sredstva osigurati Županija i Grad Vinkovci koji je partner na projektu”, ističe Goran Koprivnjak.

 

Aktualno

Plan objave natječaja iz Programa ruralnog razvoja do kraja 2021. godine

Objavljeno

-

Napisao/la

    32 pregleda

Do kraja 2021. godine Ministarstvo poljoprivrede nastavlja s dodjelom bespovratnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., čiji je glavni cilj povećanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača. Poseban naglasak stavit će se na osiguravanje samodostatnosti odnosno primarnu poljoprivrednu proizvodnju, prvenstveno kroz ulaganja u modernizaciju proizvodnih kapaciteta i povećanje proizvodnje. Dio osiguranih sredstava usmjerit će se i na šumarski sektor te sprječavanje daljnje depopulacije ruralnih područja.

S ciljem smanjenja iseljavanja iz ruralnih područja, zadržavanja postojećih te stvaranja novih radnih mjesta osiguran je iznos od 260 milijuna kuna za mlade poljoprivrednike i mala poljoprivredna gospodarstva, dok je za povećanje broja samoodrživih poljoprivrednih gospodarstava osiguravano 140 milijuna kuna za korištenje obnovljivih izvora energije, kao jednog od prioriteta Ministarstva poljoprivrede.

Dodatna sredstva od 200 milijuna kuna usmjerit će se za ulaganja u tovilišta za svinje kao nadogradnja već objavljenog natječaja za reprocentre iz 2020. godine. Uz ovaj natječaj korisnicima će biti na raspolaganju i sredstva za „Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš“. U pripremi je i natječaj za izgradnju modernih skladišnih kapaciteta za žitarice i uljarice kao odgovor na poremećaje cijena u sektoru ratarstva. Raspoloživa sredstva za ovaj natječaj iznose 150 milijuna kuna.

Osim ulaganja u poljoprivredu, naglasak će se stavit i na ulaganja u šumarski sektor, na povećanje učinkovitosti, okolišne prihvatljivosti, ergonomije i radnih procesa u predindustrijskoj preradi drva kroz modernizaciju postojećih i uvođenje učinkovitih i okolišno pogodnih tehnologija, strojeva, alata i opreme za što je osigurano 147 milijuna kuna.

Dodatna sredstva za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala na raspolaganju su korisnicima kojima su prirodne nepogode uništile njihov proizvodni potencijal, ali i onima koji su pretrpjeli znatnije štete uslijed bolesti koje su zahvatile određene poljoprivredne kulture.

Uz navedeno, poseban naglasak stavit će se i na ulaganja u digitalne tehnologije koje će se financirati sredstvima instrumenta Europske unije za oporavak od  krize uzrokovane širenjem bolesti COVID-19 (EURI sredstva). EURI sredstvima u planu je do kraja 2021. godine (su)financirati projekte u vrijednosti od 651 milijun kuna.

Indikativni plan objave natječaja do kraja 2021. nalazi se na poveznici.

Nastavi čitati

Aktualno

61-godišnjak smrtno stradao u prometnoj nesreći

Objavljeno

-

Napisao/la

    805 pregleda

Danas u 16,40 sati na cesti između Vrbanje i Otoka dogodila se prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom.

61-godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom županjskih registracijskih oznaka iz Vrbanje u smjeru Otoka te je uslijed neprilagođene brzine, osobinama i stanju ceste izgubio nadzor nad vozilom, zbog čega je došlo do prevrtanja i slijetanja vozila u odvodni kanal prometne ceste.

Vozač je preminuo na mjestu događaja, dok je u vozilu bila 46-godišnja suvozačica koja je prevezena u OŽB Vinkovci radi pružanja liječničke pomoći.

Na mjestu događaja očevidom uz policiju vodi državna odvjetnica.

Nastavi čitati

Aktualno

Nove medalje i pripreme za državno natjecanje te 1. KUP DVD-a Nuštar

Objavljeno

-

Napisao/la

    139 pregleda

DVD Nuštar nastupio je na 21. Memorijalom kupu “Franjo Divić” u organizaciji DVD Beravci. Mladež ženska odradila je odličnu vježbu te zauzela 1. mjesto i tako uspješno završila natjecateljsku sezonu. Mladež muška zauzela je visoko 3. mjesto.

U DVD-u Nuštar, inače, pripremaju se za sudjelovanje na VIII. državnom natjecanju vatrogasaca Republike Hrvatske. Nuštarske vatrogasce, 26. rujna u Varaždinu, zastupat će ženska A i muška A ekipa.

Također, u nuštarskom vatrogasnom društvu u tijeku su i pripreme za 1. KUP DVD-a Nuštar, koji je najavljen za subotu, 2. listopada. Natjecanje će biti održano u kategorijama: pomladak muški i ženski, žene A, muški A, te žene B i muški B rođeni 2.12.1991. i stariji. Natjecat će se odjeljenja od šest članova: Z, S, V1, V2, C1, C2 po važećem pravilniku HVZ-a.

Pehari su osigurani za prva tri mjesta u svakoj kategoriji kao i prijelazni pehari za ukupne pobjednike kuša u muškoj i ženskoj kategoriji za odrasle.

Ekipe se trebaju prijaviti najkasnije do 30. rujna. 

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 37 minuta

Plan objave natječaja iz Programa ruralnog razvoja do kraja 2021. godine

Do kraja 2021. godine Ministarstvo poljoprivrede nastavlja s dodjelom bespovratnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014....

Aktualnoprije 1 sat

61-godišnjak smrtno stradao u prometnoj nesreći

Danas u 16,40 sati na cesti između Vrbanje i Otoka dogodila se prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom. 61-godišnji vozač...

Vijestiprije 2 sata

Četvrti poraz zaredom: BSK-Cibalia 1:0

U današnjoj utakmici SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa u Bijelom Brdu Cibalia je izgubila od domaćina BSK rezultatom 1:0. Cibalia je...

Aktualnoprije 2 sata

Nove medalje i pripreme za državno natjecanje te 1. KUP DVD-a Nuštar

DVD Nuštar nastupio je na 21. Memorijalom kupu “Franjo Divić” u organizaciji DVD Beravci. Mladež ženska odradila je odličnu vježbu te...

Aktualnoprije 3 sata

Nasilje nad ženama najčešće se događa u obiteljskoj zajednici

U Hrvatskoj se svake godine 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene...

Aktualnoprije 5 sati

Putničkim vlakom do Vukovara za 20, umjesto dosadašnjih 40 minuta

Kraće vrijeme putovanja i sigurnost prometovanja – zaključak je današnjeg Info dana u Vukovaru u čijem je središtu bila modernizacija...

Aktualnoprije 6 sati

Beroš: Covid potvrde uvode se zbog sigurnosti, a ne kažnjavanja

Ministar zdravstva Vili Beroš priopćio je danas  da se obveza posjedovanja Covid potvrde, koja će se početi primjenjivati u zdravstvenom...

Aktualnoprije 6 sati

U Hrvatskoj 1812 novozaraženih, umrlo je 13 osoba

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1812 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 13 osoba, izvijestio je...

Najčitanije