10 C
Vinkovci
Petak, 23. veljače 2024.

Trend upisa se mijenja, Tehnička škola bilježi rekordan prag

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Završio je ljetni upisni krug u srednje škole. Trendovi se mijenjaju, a interes za zanimanja kojih na tržištu rada nedostaje rapidno raste posljednje dvije godine, potvrđuju ovogodišnje brojke.

„U odnosu na prethodne godine, bilježimo vrlo dobre rezultate. Naša škola planirala je 155 učenika, a ostalo je 8 slobodnih mjesta u zanimanju krojač i soboslikar-ličilac”, potvrđuje ravnatelj Srednje strukovne škole Vinkovci Domagoj Bujadinović.

„Ove godine veliki je interes za zanimanje kuhar vrlo dobrih učenika, a najinteresantnija su i dalje četverogodišnja zanimanja među kojima najtraženiji hotelijersko-turistički tehničar. Od trogodišnjih, redom su se brzo popunila zanimanja konobar, slastičar i autolakirer, a primjetan je i veći interes za pomoćna zanimanja kuhar i slastičar te pomoćni soboslikar-ličilac u koja se upisuju djeca s teškoćama. Nakon dugo vremena sva su mjesta popunjena na prvom roku”, zadovoljan je ravnatelj čiju školu prati glas vrhunske opremljenosti kabineta, a mirisima iz školske slastičarnice teško je odoljeti pri šetnji Lenijama.

 

Izvor: Srednja strukovna škola Vinkovci
Izvor: Srednja strukovna škola Vinkovci
Foto: Srednja strukovna škola Vinkovci

Još jedan je to rezultat uključenosti u projekt Regionalni centri kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva kojim su pristigla značajna sredstva za opremanje kabineta, a učenici još spremniji odlaze na tržište rada.

Isplati se biti majstor, generalna je poruka unazad par godina. Moderni poslovi postaju kuhari, konobari, keramičari, parketari, mehatroničari, električari.

“U prvih šest sati prvoga dana, upisali smo deset razreda s 224 učenika uključujući ponavljače (6). Nemamo ni jedno slobodno mjesto za jesen, a popunili smo i novootvoreni smjer keramičar-oblagač”, potvrđuje ravnatelj Tehničke škole Ruđera Boškovića Mato Vukušić za koju je ove godine prag itekako skočio uslijed interesa za tehničke smjerove.

Potražnja tržišta za keramičarima je ogromna, a plaća se penje do 2000 €. Majstori danas imaju liste čekanja, zarađuju više od političara, a u svakoj kući vrata su im širom otvorena.

„Promijenio se trend upisa, a mi smo kao škola postali brand”, kaže ravnatelj čiji učenici nastavljaju školovanje na FERIT-u, strojarstvu i tehničkim fakultetima. Trenutno iz jedne generacije s fakulteta će za koju godinu izaći čak pet arhitekata.

Eto takav je score ove vinkovačke škole za čiji se arhitektonski smjer upisni prag ove godine podigao na 72 boda pa je lakše bilo upisati gimnaziju, ocjenjuje Vukušić.


U Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića, očekivano, popunjena su sva upisna mjesta u ljetnom roku, a o rezultatima upisa na top fakultete, pišemo uskoro.

Opći smjer, od rujna će pohađati 96 učenika u četiri odjela, prirodoslovno-matematički 48 u dva razreda, a jezični 24 u jednom, potvrdila je ravnateljica Ivana Biljan.

I Zdravstvena i veterinarska škola Dr. Andrije Štampara popunila je svoje kvote. Mjesta više nema, a u smjer medicinska sestra/tehničar upisano je 48 učenika, fizioterapije 20 i veterinarski tehničar 22 učenika, potvrdili su iz škole.

U Poljoprivredno šumarskoj školi ostalo je 26 slobodnih mjesta, kaže ravnateljica Ružica Zucić. Fitofarmaceut, pomoćni pekar i pomoćni vrtlar, mesar, pekar i cvjećar, zanimanja su koja će se popunjavati u jesenskom roku.

U srednjoj Glazbenoj školi Josipa Runjanina ostalo je nešto slobodnih mjesta u različitim smjerovima.

Jedno mjesto pomoćnog administratora i tri prodavača slobodno je u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Ivana Domca, stoji na stranici upisi.hr.

U Drvodjelsko tehničkoj raspoloživo je 4 u smjeru drvodjelski tehničar-dizajner, potvrdio je ravnatelj Josip Jovanovac u čiju školu je upisano 56 od planiranih 60 učenika. Program drvodjeljski tehničar i trogodišnji program stolar popunjeni su u planiranim kvotama.

Isplati se biti majstor, generalna je poruka unazad par godina. Moderni poslovi postaju kuhari, konobari, keramičari, parketari, mehatroničari, električari.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno