Treći put zaredom udruga Vinkovački lađari uz pomoć Grada vinkovaca organizirala je na Bosutu u središtu grada na potezu od mosta do Krnjaša veliki program u prigodi Vinkovačkih jeseni.

Ove godine uz maraton lađa osoba s invaliditetom i međunarodnu kajakašku regatu održana je i trka čamaca s kineskim zmajevima, kao i prigodne radionice. Sve sudionike, kao i građane Vinkovaca i njihove goste pozdravio je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

“Grad Vinkovci se potrudio da organizira još jednu lijepu priredbu za građane kao i sve oni koji su došli u naš grad uza vrijeme 54. Vinkovačkih jeseni. Ovaj maraton lađara polako prelazi u tradiciju i nadam se da će svake godine biti sve bolji i bolji.” istaknuo je Mario Jurić, zamjenik pročelnika društvenih djelatnosti Grada Vinkovaca. 

“Vinkovački lađari danas su našim sugrađanima podarili još jednu lijepu kulturno-sportsku priredbu, rekao nam je prof. Stjepan Sertić, predsjednik udruge Vinkovački lađari istaknuvši kako će za tjedan dana subotu organizirati još jedan veliki program. “U subotu, 21. rujna, dolazi nam 120 lađara iz sedam gradova Hrvatske, a po prvi puta će u našem gradu nastupiti i ekipe lađarica, a među njima i ekipe koje se na ovogodišnjem Maratonu lađa u Metkoviću osvojile prvo i drugo mjesto. Pozivam sve da i slijedeće subote od 18 sati dođu na obale Bosuta, jer neće požaliti.”, rekao je prof. Sertić.

U maratonu lađa osoba s invaliditetom sudjelovale su ekipe Bubamare, Sv. Ane, Male Terezije i O.Š. A.G. Matoš iz Vinkovaca te O.Š. I. Matoš iz Vukovara. Međunarodna kajakšaka regata ove godine okupila je klubove iz Žepča, Bosanski Brod, Bosanskog Šamca i Brčkog, Bačke Palanke i Aljmaša.

Kao novina u programu održana je trka čamaca s kineskim zmajevima. Program je to koji je u Vinkovce stigao u suradnji udruge Vinkovački lađari, Vukovarsko – srijemske županije i Konfucijevog instituta Sveučilišta u Zagrebu. Iz Zagreba je u Vinkovce stiglo i osam profesora s Konfucijevog instituta i oni su uz trku čamaca priredili i dvije radionice – likovnu i radionicu izrade maketa zmajeva i kineskih čamaca.