5 C
Vinkovci
Utorak, 28. studenoga 2023.

Trkači mira u Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Tradicionalna Utrka mira (Peace Run), najveca mirovna štafetna utrka na svijetu, u Hrvatskoj je ove godine startala u Iloku, a završit će u Zagrebu. Danas trkači mira prošli su kroz Vinkovce te zastali i u Osnovnoj školi Antuna Gustava Matoša.

Ovo je utrka koja nije natjecateljska i čine ju trkači koji smo različite nacionalnosti, vjere i boje kože. Trčimo s upaljenom bakljom i plamen te baklje simbolizira našu težnju koju imamo svi u srcu za harmonijom u svijetu jer, kako je rekao naš osnivač Sri Chinmoy, mi smo u srcu svi isti bez obzira na to koliko smo različiti“, istaknula je Gordana Petričić, koordinatorica za Utrku mira u Hrvatskoj.

Utrka mira povezuje sve dobre ljude u svijetu kojima je stalo do mira, ljubavi i radosti, a najdraži i najveseliji su susreti s djecom. Tako je bilo i danas, veselo i poučno, u OŠ A.G. Matoša gdje je trkače dočekalo oko 120 učenika iz drugih i četvrtih razreda. Među njima bili su i četvrtaši Mato Fruk i Tia Matijević.

Pripremajući se za doček trkača crtao sam ruke i golubicu u znaku mira, a naučio sam da uvijek treba biti uporan u onome što želiš ostvariti pa tako i u širenju mira jer svi želimo da ne bude rata i da svugdje bude mir. To su rekli i trkači“, kazao je Mato.

Obradovala sam se kada sam čula da dolaze trkači i da ćemo ih mi dočekati. Zanimalo me koliko će ih doći i odakle će biti. Ja sam nacrtala golubicu i srce i dolje sam napisala mir. Za mene je mir da su svi prijatelji i da postoji ljubav u svijetu“, rekla je Tia.U ime Grada Vinkovaca trkače je došla pozdraviti Andrea Vinković, pročelnica za društvene djelatnosti.

Došli smo iskazati dobrodošlicu sudionicima Utrke mira. Zahvaljujemo i sudionicima i organizatoru što su se ove godine odlučili doći u Vinkovce. A koliko god nas raduje njihova posjeta, s druge strane nas žalosti što i danas, u 21. stoljeću, unatoč razvitku čovječanstva i dalje imamo ratove u svijetu i moramo slati poruke mira. Ali, evo, što danas budu djeca glasnija i ta će poruka što dalje i što jače odjeknuti“, kazala je Andrea Vinković.

Dolazak trkača mira i poruka koju nose važan je događaj za školu i za djecu, istaknuo je ravnatelj Dario Dragun.

Kada nas je kontaktirala koordinatorica Gordana Petričić, mi smo se rado odazvali. Uključili smo učenike drugih i četvrtih razreda koji su rado dočekali trkače, pjevali s njima i  razgovarali o miru, o tome što znači mir u svijetu, što znači uopće mir u čovjeku, a onda i što taj mir znači zajednici“, istaknuo je Dario Dragun.

Na kraju današnjega susreta u dvorištu škole prigodno je posađeno i drvo mira koje je ostavljeno učenicima da brinu o njemu i njeguju ga baš kao što treba njegovati i ideju mira.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno