10 C
Vinkovci
Srijeda, 24. travnja 2024.

Tržnica u znaku zimnice: Najviše se kupuju paprika i patlidžan

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Ljeto je pri kraju, a kraj kolovoza i početak rujna idealno su vrijeme za pripremu spravljanja zimnice. Bogatu ponudu ukiseljenog, ukuhanog, sušenog i na druge načine pripravljenog povrća može se povoljnije naći i u nekim trgovinama, no većina naših građana ipak se odlučuje za domaće.

Asortiman na vinkovačkoj tržnici ovih je dana pravi jesenski – paprike, patlidžan, kupus, rajčica, krumpir, jabuke… Krenula je sezona opremanja smočnica za hladne zimske dane, pa su Vinkovčani pohrlili na gradsku tržnicu koja se već početkom rujna obukla u boje jeseni. Ponuda je velika, a cijene, iako možda nešto veće nego prijašnjih godina, svima prihvatljive.

Kad je o voću riječ, najtraženije je, očekivano, grožđe, bijelo i crno. Cijena mu se kreće od osam do 12 kuna za kilogram, pa svatko može izabrati vrstu koja odgovara njegovu ukusu i džepu. U ponudi su i šljive za 10 kuna te breskve za 12 kuna.

Mnoge domaćice u Vinkovcima već su zavrnule rukave i prionule na posao pravljenja zimnice; od kiselih krastavaca, rajčice i ajvara do miješane salate, cikle ili pekmeza. Prodavači kažu kako je potražnja za povrćem posljednjih dana u porastu, ali da uskoro očekuju još veću navalu kupaca. Najtraženija je i ove godine paprika, posebice ona rog, koja se koristi za pripremu ajvara ili za pečenje. Nju ćete pronaći po cijeni uglavnom između šest i osam kuna po kilogramu ili u vrećama po cijeni od 50 kuna za 10 kilograma. Žuta paprika se može kupiti za četiri kune po kilogramu, a zbog ajvara je jako tražen i patlidžan koji se nudi po cijeni od četiri do šest kuna te ljute papričice koje smo pronašli za dvije kune.

„Za zimnicu mi je jako važna kvaliteta povrća, zato koristim svoje domaće. Sadim ju ispod plastenika, pa sam zadovoljna, no ova godina nije bila baš povoljna za papriku koji su ju sadili izvan plastenika. Mnogi kupci nam komentiraju kako su cijene jeftinije u trgovačkim centrima, ali ja svejedno mislim kako su cijene prihvatljive s obzirom na trenutnu situaciju“, ispričala nam je Anica iz Ivankova dodavši kako ove godine kiseli ciklu, priprema lovačku salatu te kuha ajvar, pekmez od šljiva i rajčicu. „Za sve to koristim vlastito povrće, najzdravije je i ne moram se bojati“, dodala je.


Kupuje se i ostalo povrće koje se u ovim vremenima najviše koristi za pripremu zimnice. Sitne krastavce, idealne za kiseljenje, prodavači nude po cijeni od šest kuna, dok je cijena običnih tri kune za kilogram. Cijena rajčice je uglavnom pet ili šest kuna, luk je tri kune kilogram, dok mrkvu ili peršin možete kupiti po cijeni od pet kuna za vezicu. Krumpir je 3 kune kilogram, na nekim mjestima još uvijek se može kupiti i kukuruz šećerac za dvije kune po komadu, a na tržnici je i bogata ponuda domaćih sireva, meda i orašastih plodova.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno