5 C
Vinkovci
Subota, 2. prosinca 2023.

Turizam dostupan svima u društvu bez barijera

Više od autora

- vl promo-

Dana 20.9.2023. ispred Arheološkog muzeja Istre u Puli upućen je poziv medijima za praćenje panel diskusije koju Diopter – otvoreno učilište Pula organizira u suradnji s Upravnim odjelom za turizam Istarske županije te ostalim projektnim partnerima. Panel rasprava održat će se 28. rujna 2023 godine u 10 sati u Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ u Rovinju na temu „Turizam dostupan svima – razvoj preduvjeta za implementaciju turističkih usluga dostupnih osobama s invaliditetom“.

Na konferenciji za medije sudjelovali su Maja Milevoj, ravnateljica Diopter – otvorenog učilišta Pula, Pročelnica Odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković, Geni Gobić-Bravar, predstavnica Arheološkog muzeja Istre te predstavnici partnera projekta Robert Raste predsjednik Društva distrofičara Istre i Floris Milohanović Voditelj turističke agencije Zeatours. Maja Milevoj, ravnateljica Diopter – otvorenog učilišta Pula pozdravila je sve nazočne u ime nositelja projekta Turizam dostupan svima – razvoj preduvjeta za implementaciju turističkih usluga dostupnih osobama s invaliditetom i istaknula važnost pristupačnog turizma kao i pristupačnog obrazovanja u društvu bez barijera. U tom smislu Diopter – otvoreno učilište nastoji prilagođavati svoje programe, razvijati inovativne sadržaje i implementirati nova saznanja u postojeće aktivnosti.

Projekt Turizam dostupan svima provodi se od ožujka 2022. godine zajedno s partnerima Učilištem Studium, Pučkim Otvorenim Učilištem Libar, EZEA turizam, ugostiteljstvo i trgovina, društvo s ograničenom odgovornošću te s Društvom distrofičara Istre. Projektom će se omogućiti razvoj novog zanimanja za Animatora u turizmu namijenjenog prvenstveno osobama s invaliditetom. Za navedeno zanimanje educirati će se 12 nezaposlenih osoba s invaliditetom koje će, logično, najbolje razumjeti potrebe OSI turista. Naime, po završetku osposobljavanja, turistički animator za OSI moći će osmišljavati i izvoditi programe slobodnog vremena, voditi domaće i strane turiste na pristupačne lokacije, poznavati poslovni bonton, te poticati uključivost i interakciju.Ravnateljica Diopter – otvorenog učilišta je ovom prigodom najavila nadolazeću konferenciju u Rovinju, u Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju Martin Horvat koju organiziraju u suradnji sa Upravnim odjelom za turizam Istarske županije od 27 do 29.09.2023 godine.U sklopu konferencije organizirat će se panel diskusija na temu pristupačnog turizma na kojoj će biti predstavljeni trendovi u razvoju turizma za sve, te mogućnosti prilagodbe turističkih usluga osobama s invaliditetom kao i primjeri dobre prakse na tom području. Panel će se moći pratiti putem video veze ili uživo 28. rujna 2023. u bolnici Martin Horvat sa početkom u 10 sati. Pročelnica Odjela za turizam Istarske županije Nada Prodan Mraković istaknula je kako Istarska županija putem UO za turizam već niz godina potiče te podržava razvoj inkluzivnog turizma kroz razne svoje aktivnosti, te smatra kako Istra kao turistički razvijena destinacija mora imati senzibiliteta u tom pogledu, te da se i kroz taj aspekt pokazuje održivost i odgovornost neke destinacije.

Prema podacima Europske komisije učestalo putuje 300 milijuna osoba s invaliditetom i 30 milijuna osoba u invalidskim kolicima. Oni putuju u pratnji najmanje jedne osobe, troše veće količine novaca i često putuju van sezone, u posezoni i predsezoni. Ovo brzorastuće tržište za pristupačni turizam važno je razvijati i ulagati u nove sadržaje, zaključeno je na kraju.

Pozivamo vas da se pridružite panel raspravi na temu Pristupačni turizam, perspektive razvoja i primjeri dobre prakse 28. rujna u 10 sati uživo u bolnici „Martin Horvat“ u Rovinju ili nas pratite putem video veze. Na panelu će sudjelovati; savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Tea Rubeša, pročelnica upravnog odjela za turizam IŽ Nada Prodan Mraković, ravnatelj bolnice Marin Horvat Marinko Rade, Siniša Kekić – vlasnik agencije TravAbled i autor publikacije Turizam dostupan svima, predstavnici partnera na projektu.

Molimo sve zainteresirane za sudjelovanje/praćenje panela da ispune slijedeći prijavni obrazac https://forms.gle/Ce8DkJbARPuPUtdT9

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno