19 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. lipnja 2022.

Tužna obljetnica: Dan kada je Tovarnik plakao

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr
I ove godine mještani Tovarnika prisjetili su se tužnoga 31. siječnja 1998. godine kada su pokopani posmrtni ostaci 43 njihova sumještana ekshumirana iz masovne grobnice u blizini mjesnoga groblja iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 48 Tovarničana, koje su mučki ubili i bacili u jamu pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u agresiji na Hrvatsku 1991. godine.
Uslijed epidemioloških mjera ove godine većega okupljanja nije bilo, ali je počast žrtvama uobičajeno odana  kod spomenika svim ubijenima, poginulima i nestalima u Domovinskome ratu u središtu Tovarnika te na groblju Svetog Križa gdje su podno spomen obilježja također položeni vijenci i upaljene svijeće, a potom je sveta misa za sve ubijene, poginule i nestale održana u crkvi svetog Mateja apostola i evanđelista.
Za Hrvatski radio Vukovar načelnica Općine Tovarnik Ruža Veselčić-Šijaković pojasnila je kako je iz masovne grobnice na groblju ekshumirano 48 posmrtnih ostataka sumještana,  a toga 31. siječnja 1998. godine sahranjeno je njih 43.
Toga 31. siječnja 1998. godine u “Dan kada je Tovarnik plakao” simbolično su se sjedinili svi prije i poslije obavljani zajednički i pojedinačni pokopi ekshumiranih posmrtnih ostataka na prostoru tovarničke općine. Toga dana prije 23 godine pokopani su i posmrtni ostaci dugogodišnjega tovarničkog župnika, vlč. Ivana Burika, jedinog svećenika ubijenog u Domovinskome ratu koji je podijelio sudbinu svojih župljana.
Ukupno u Tovarniku je ubijeno 75 mještana, a 5 ih se još uvijek vodi nestalima.
“Nadamo se da će zločinci koji su na takav svirep način poubijali nevine i nedužne ljude doći pred lice pravde”, istaknula je Ruža Veselčić-Šijaković.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno