Ovog tjedna na Facebook stranici oglasio se vinkovački odvjetnik Tihomir Posavčić te potvrdio kandidaturu za gradonačelnika Vinkovaca na svibanjskim izborima najavljenu još jesenas.

Izlazi nezavisno pod sloganom ‘Znam kako’, a mogao bi biti interesantan biračima od centra na lijevo s obzirom na to da se tamo još nije nametnuo ozbiljni kandidat. S mladim timom je pripremao program temeljen na viziji „autentičnih i transparentnijih Vinkovaca sa zdravom poduzetničkom i građanskom klimom”, najavljuje, predstavljajući se kao sretno oženjen, otac djevojčice. Nije isključena ni podrška gradskog SDP-a kako se šuška ovih dana s obzirom na to da još uvijek nisu iznjedrili kandidata.

Podno istočne tribine stadiona HNK Cibalia kandidaturu je predstavio i Davor Raić ispred Domovinskog pokreta. Pedesetpetogodišnji kirurg nakon članstva u HDZ-u izabrao je drugi put. Želi biti protuteža duopolu HDZ-SDP, a kako je rekao očekuje iznenađujuće dobar rezultat. Cibaliju bi volio gledati u 1.ligi, a demografiju i gospodarstvo targetirao je kao najveće probleme no nije precizirao svoj program u okviru kojega bi građanima ponudio plan njihova rješavanja. Na zamjeničku dužnost predlaže prof. Dragu Kraljevića.

Neki sele Spačvu, drugi su novi/stari predsjednici, treći dogovaraju da će se dogovoriti

Gradom ovih dana šeta i Goran Kajkić, kandidat Živog zida koji bi selio Drvnu industriju Spačva zbog prašine koja leti Vrtnim naseljem. Na dosadašnjoj lokaciji gradio bi, kako kaže, stanove za mlade obitelji. Ideji ovog puta nisu skloni ni njegovi simpatizeri pozivajući ga većina na ozbiljnost u dobronamjernim komentarima na Facebooku. Jer milijuni bi trebali da se tvornica izmijesti. Ne bismo to više svrstali ni pod populizam. Prije stihiju.

Simptomatično je da nitko od izazivača aktualnog gradonačelnika ne iznosi konkretne prijedloge svoga programa pa sve što birači trenutno slušaju u okviru predizborne utrke ostaje na razini već viđenih klasičnih predizbornih parola i prozivke vladajućih za nepotizam.

Za kraj izdvojimo i revitalizaciju gradskog HSLS-a koji ima novog predsjednika Senka Bošnjaka, istog onog koji je nakon izbornog fijaska prije četiri godine podnio neopozivu ostavku na sve stranačke funkcije. HSU se dogovorio da će se dogovoriti početkom idućeg tjedna, a do tada pregovaraju.