U okviru Europskog tjedna regija i gradova u Bruxellesu (7.-10. listopada), na Dan neovisnosti Republike Hrvatske, svečano je otvoren ured Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema za pet slavonskih županija. Zajednički nastup Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-Posavske, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije kao jedinstvene regije pred europskim institucijama pozdravili su hrvatski zastupnici u EU parlamentu, a svojim dolaskom podržali su i brojni ostali zastupnici, diplomati i domaći i inozemni ministri. Čestitke je uputila i buduća potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, a europarlamentarac Karko Ressler istaknuo je: “Otvaranjem ovog ureda jasno ste pokazali kojim smjerom želite da ide istok Hrvatske i vjerujem kako će vaše Predstavništvo biti točka za razmjenu informacija. Projekt Slavonija, Baranja i Srijem pokrenuo je pozitivne promjene na istoku Hrvatske, a vaša stalna prisutnost u Bruxellesu pomoći će da se povlačenje sredstava još više intenzivira”.

Da je zadaća europarlamentarnih zastupnika otvarati vrata projektima i idejama koje dolaze iz Hrvatske složili su se i zastupnici Željana Zovko, Ruža Tomašić, Fred Matić i Valter Flego, koji su zajedno s Resslerom primili slavonsku delegaciju u Europskom parlamentu. Zastupnici su se stavili na raspolaganje i za turističku promociju istoka Hrvatska te zatražili inpute za novu financijsku omotnicu za koju će trijalog trajati idućih godinu dana. Vezano uz najavljene uvjete sufinanciranja u idućoj financijskoj perspektivi na štetu jedinica lokalne uprave i samouprave, od zastupnika je zatraženo da ulože dodatni napor da se stopa sufinanciranja za njih ne udvostruči, s 15 na 30%.

Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije u Bruxellesu činili su: zamjenik župana Damir Barna, ravnatelj Razvojne agencije VSŽ Ilija Cota, voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju i EU poslove Vedrana Džoić, viša voditeljica projekta Marija Božić, direktor Agro-klastera Zdenko Podolar te viši savjetnik-specijalist za međunarodnu suradnju i EU poslove Krunoslav Srpak.