Kanadska kompanija Vermilion (Vermilion Zagreb Exploration d.o.o.) započela je s izradom prve bušotine u Hrvatskoj. Riječ je o bušotini Cerić-1 u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Lociranju bušotine prethodila je interpretacija dostupnih geoloških podataka na temelju čega su definirani plinski i naftni ciljevi na ovoj bušotini, priopćili su ovih dana Agencije za ugljikovodike (AZU).

“Tvrtka Vermilion prije nekoliko mjeseci provela je seizmološka ispitivanja na području cijele općine i na jednoj čestici u Ceriću naišli su na naftu ili na plin, još uvijek nisu sigurni. Riječ je o državnoj čestici koja je u zakupu te su u dogovoru sa zakupcem krenuli s probnom bušotinom”, ističe načelnik općine Nuštar Hrvoje Drinovac.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, nakon što završi izrada bušotine Cerić-1, počet će izrada bušotine Berak-1. Obje bušotine dio su radnog programa na koji se kanadska kompanija obvezala temeljem ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika koji je potpisan s Vladom RH u lipnju 2016. godine.

Tijekom seizmološkog ispitivanja terena na području općine Nuštar kompanija Vermilion isplatila je lovačkim udrugama naknadu štete jer se uslijed ispitivanja razbježala divljač, a obeštećenje su dobili i poljoprivrednici preko čijih čestica se prelazilo. Predstavnici kompanije 15. lipnja u Ceriću su održali prezentaciju za mještane i predstavnike lokalne vlasti kako bi ih upoznali s onim što će se raditi. Na radilištu postavljen je toranj visok 50-ak metara, a probna bušotina ići u dubinu nekih 1.800 metara.

“Mogu reći kako je Cerić nekako živnuo jer je na radilištu pedesetak djelatnika koji dolaze u selo u trgovine, dolaze popiti kavu, piće. Sama Općina nije imala značajan prihod tijekom seizmološkog ispitivanja, ali ako se pronađe nafta ili plin, očekujemo određeni prihod na ime rudne rente”, ističe Hrvoje Drinovac.