U općini Cerna održana je konferencija za medije na kojoj je bilo riječi o sustavu navodnjavanja Blata-Cerna te Agrotehnološkom centru za skladištenje i doradu povrtlarskih i voćarskih kultura u Cerni, vrijednom 34,5 milijuna, a čiji je početak izgradnje obilježen danas.

Na konferenciji za medije, čiji je domaćin bio načelnik Općine Cerna Goran Begović, veliku važnost ova dva projekta za razvoj poljoprivrede u ovom kraju još jednom istaknuli su vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, Hranimir Jurić iz Odsjeka za infrastrukturu u Upravnom odjelu za poljoprivredu VSŽ, Andrija Matić, pročelnik za poljoprivredu VSŽ i dr.sc. Marko Josipović s Poljoprivrednog instituta Osijek.

“Riječ je o projektima koji su jako važni za razvoj naše poljoprivrede i spas obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Županija je prepoznala važnost navodnjavanja kao mjeru unaprjeđenja poljoprivrede i kontinuirano aktivno djeluje na provedbi ciljeva zacrtanih županijskim Planom navodnjavanja. A navodnjavanje je i preduvjet za jedan ovako veliki projekt kao što je Agrotehnološki centar, koji je veliki iskorak u poboljšanju uvjeta za proizvodnju u povrtlastvu i voćarstvu i stvaranju novih vrijednosti i konkurentnih proizvoda”, istaknuo je župan Galić.

Agrotehnološki centar projekt je ukupne vrijednosti 34,5 milijuna kuna, a ukupna vrijednost potpisanog ugovora s Ministarstvom poljoprivrede je 30 milijuna kuna. Centar, na izlazu iz Cerne prema Babinoj Gredi, osigurat će logističku infrastrukturu koja će proizvođačima omogućiti bolje uvjete poslovanja. Poslovanje Agrotehnološkog centra bit će utemeljeno na izgrađenim logističkim kapacitetima, prvenstveno hladnjače za skladištenje i čuvanje voća i povrća, te pratećih objekata za prihvat, sortiranje, pakiranje i daljnju distribuciju svježeg voća i povrća. Time će se stvoriti preduvjeti za povećanje proizvodnje na proizvodnim površinama na kojima se do sada te kulture nisu uzgajale zbog nedostatka skladišnih prostora, odnosno agrologistike. Usluge Centra koristit će 200-tinjak OPG-ova, što će pridonijeti povećanju njihove konkurentnosti na tržištu, a očekivani ukupni godišnji prihod Centra procjenjuje se na 3,5 milijuna kuna.

A dok je gradnja Agrotehnološkog centra počela, radovi na drugom kapitalnom projektu u Cerni, sustavu navodnjavanja Blata-Cerna, u tijeku su od prošle jeseni i već su na 80 % realizacije. Sustav navodnjavanja Blata-Cerna obuhvaća neto površinu od 550 ha, a vrijedan je 34.291.812,50 kn od čega su 29.148.040,63 kn sredstva EU fondova, a 5.143.771,88 kn sredstva državnog proračuna.